Залозите за повишение на търсенето, направени в неподходящ момент, изправят Exxon Mobil Corp. пред недостиг от около $48 млрд. до 2021 г., според изчисления на Reuters и Уолстрийт - ситуация, в която най-голямата петролна компания в САЩ ще трябва да реже разходи за проекти и служители.

Инвеститорите на Уолстрийт се притесняват за някога свещения в Exxon дивидент - компания, която през XX век се превърна в най-скъпата в света чрез работа в голям мащаб, безспирна експанзия и стриктен финансов контрол.

Exxon премина през множество предизвикателства през последното десетилетие и под управлението на главния изпълнителен директор Дерън Уудс посегна към възвръщане на миналото си величие чрез залози в щатските шистови полета, тръбопроводи, рафинерии и пластмаса. Голям бе залогът и в Гвиана, където компанията откри до 8 млрд. барела петрол.

Но възможността на Exxon да финансира експанзията си е разклатена. През тази година компанията зае $23 млрд., за да плати сметките си - почти удвоявайки своя дълг. През юли компанията отчете първата си загуба (за настоящото спрямо предходното тримесечие) в историята. И е изправена пред загуба от $1,86 млрд. през цялата 2020 г., според Refinitiv. Изчислението изключва продажба на активи и отписване на такива.

Недостигът от $48 млрд. до 2021 г. е изчислен, включвайки приходите от обичайната дейност, обещанията за дивиденти и разходите за масивната програма за експанзия. Сега компанията прави преглед в опит да съкрати разходите си и анализатори вярват, че намаление на дивидента - някога нещо немислимо - е все по-възможно.

Тазгодишният рязък спад на търсенето и цените на петрола унищожи плановете на Уудс да инвестира поне $30 млрд. годишно до 2025 г., за да съживи производството и печалбата, като разшири дейност в рафинирането на черното злато и петрохимикалите. Вместо това той трябва да подготви Exxon за ера, в която търсенето на петрол, газ и пластмаса ще бъде по-слабо.

Наскоро компанията загуби мястото си в индекса Dow Jones след 92 години в него.

Почти век по-късно: Индексът Dow Jones се раздели с най-стария си участник

Почти век по-късно: Индексът Dow Jones се раздели с най-стария си участник

Свалянето на Exxon Mobil се разглежда като поредния удар срещу петрола, смятат анализатори

До 10% от служителите на компанията са изправени пред възможна загуба на работното си място след започналата процедура за преоценка на позициите. Exxon отказва коментар и посочва, че решенията ще бъдат представени в началото на следващата година.

Цените на петрола спаднаха с 35% от началото на 2020 г. заради срива в търсенето, причинен от пандемията. BP, Royal Dutch Shell, Total и Repsol изтриха милиарди долари от оценките на активите си - нещо, което Exxon предстои да направи.

Приходите на Exxon от обичайна дейност - оценявани на около $17,4 млрд. през тази година - са с $20 млрд. под нужните за вече орязания инвестиционен план и планиран дивидент.

В петък акциите на компанията затвориха на нива от $39,08 - спад от 56% откакто Уудс е начело. През тази година той набра $23,19 млрд. нов дълг, за да подкрепи финансите, но обеща да не тегли повече. И подчерта, че дивидентът за акционерите все още е свещен. Но Уолстрийт не е сигурен, че това обещание може да бъде спазено лесно. Exxon трябва да намали дивидентите, ако цената на акциите остане ниска, според Марк Стойкъл, старши мениджър в Adams Funds, която притежава акции за $70 млн. в Exxon. Според него при цени от $41 или $42 за барел петрол, математиката просто не се получава.

Но Пол Санки от Sankey Research предупреждава, че намаление на дивидента ще бъде "катаклизмичен" за акциите на петролния гигант.

Exxon ще намали разходите в Пермския басейн т.г. до около $3 млрд. от първоначално предвидения бюджет от $7,4 млрд., по изчисления на RystadEnergy. Компанията заяви, че планира да намали броя на сондажните платформи там до 15 или по-малко - при 55 в началото на тази година. Инвестициите в рафинерии и химически заводи, които ще отнемат години за завършване, ще бъдат забавени, според старши вицепрезидентът Нийл Чапман.

Някои други проекти също бяха забавени тихо с цел спестяване на разходи. Изграждането на LNG съоръжение в Тексас, което ще струва $10 млрд. и в което Exxon притежава 30% дял, вече се движеше бавно и сега "изобщо не изглежда спешно", казва Алекс Мънтън, Wood Mackenzie. Той очаква, че откриването му ще бъде забавено с поне година до 2025 г.

Огромен LNG проект в Мозамбик вероятно също ще бъде забавен поне до 2023 г.

Exxon вероятно ще забави и офшорната си дейност край Мексико, след като резултатите от проучването на първото находище не бяха обнадеждаващи.

Най-богатата петролна компания преосмисля глобалните си амбиции

Най-богатата петролна компания преосмисля глобалните си амбиции

Тя е изправена пред трудни избори и огромни разходи