Световният гигант в областта на спортните дрехи и обувки Nike заведе федерални дела в понеделник срещу конкурентите си New Balance и Skechers, обвинявайки ги в нарушаване на патенти, свързани с технологията на Nike за производство на горни части на маратонки, съобщава Reuters.

В съдебните искове се казва, че няколко спортни обувки на New Balance и маратонки Skechers злоупотребяват с патентованата технология "Flyknit" на Nike за обувки за бягане, футбол и баскетбол.

Nike Air Jordans губят стойност: Какво става с културата на маратонките?

Nike Air Jordans губят стойност: Какво става с културата на маратонките?

Пространството е изключително конкурентно, купувачите вече имат много добри марки, от които да избират

Преди това, припомня агенцията, Nike съди Adidas , Puma и Lululemon за нарушаване на патенти на Flyknit. Adidas и Puma уредиха съдебните си дела, докато делото на Nike срещу Lululemon все още продължава.

От New Balance заявиха в изявление, че "напълно зачитат правата на интелектуална собственост на конкурентите, но Nike не притежава изключителното право да проектира и произвежда обувки по традиционни производствени методи, които са били използвани в индустрията от десетилетия."

Представители на Nike и Skechers не отговориха веднага на исканията на Ройетрс за коментар относно съдебните дела.

Nike остава най-скъпата марка за дрехи в света

Nike остава най-скъпата марка за дрехи в света

Нарастваща популярност на спортното облекло, отбелязват авторите на изследването Brand Finance

Базираният в Бийвъртън, Орегон уебсайт на Nike каза, че технологията Flyknit "използва влакна с висока якост, за да създаде леки горни части с целеви области на опора, разтягане и дишане". В съдебните дела се казва, че патентованата технология позволява да се правят горни части с висока производителност с намалени материали и отпадъци.

В жалбата на Nike срещу базираната в Бостън New Balance, подадена във федералния съд на Масачузетс, се казва, че обувките от Fresh Foam, FuelCell и други линии на New Balance нарушават патентните права на Nike. Nike съди базираната в Манхатън Бийч, Калифорния Skechers в Лос Анджелис, твърдейки, че обувките, включително марките Ultra Flex и Glide Step на Skechers, нарушават нейните патенти.

Nike поиска от съдилищата неуточнена сума парични обезщетения и съдебни разпореждания за постоянно блокиране на New Balance и Skechers от нарушаване на патентите.