Шефът на китайския конгломерат HNA Group Уан Джиан е загинал при злополука по време на бизнес пътуване във Франция. 57-годишният съпредседател на компанията, която спечели концесията на летище Пловдив, е паднал от стена, докато е позирал за снимка, съобщава Reuters.

Бизнесменът е паднал от 15 метра височина в село Бонию, близо до Авиньон - живописна местност, популярна сред туристите.

"Той стоеше на края на остър ръб, искайки семейството му да го снима, и падна", разказва пред Reuters ръководител от местната полиция.

Летище "Пловдив" отиде при закъсалата китайска HNA Group

Летище "Пловдив" отиде при закъсалата китайска HNA Group

Компанията се разрасна благодарение на дългове, които сега трудно плаща

Впоследствие му е оказана медицинска помощ, но не е успял да се възстанови и е починал.

"HNA Group изразява най-дълбоки съболезнования към семейството на г-н Уан и много приятели", казва в изявление на HNA, разпространено от Business Wire.

"Скърбим за загубата на един изключително талантлив лидер и модел на подражание, чиято визия и ценности ще продължат да бъдат фар за всички, които имаха късмета да го познават, както и за много други, на чийто живот повлия през своята работа и филантропия", добавят от дружеството.

Всички разследват китайския гигант, който иска да вземе летище "Пловдив"

Всички разследват китайския гигант, който иска да вземе летище "Пловдив"

Въпросите около HNA Group растат

Служители и ръководители на компанията са силно шокирани от нелепата смърт на Уан.

"Това е наистина шокираща новина за нас. Всички в офиса говорят за това, но не знаем как ще се отрази на компанията", заяви пред Reuters източник от HNA, пожелал анонимност.

"Уан Джиан бе номер 1 в ежедневните операции на HNA. Това със сигурност ще има някакво въздействие върху HNA Group, особено по време на намаляването на дълга на национално ниво и напрегнатата капиталова верига за групата", заяви Шен Менг, директор на инвестиционната банка Chanson & Co.

Дългогодишен лидер

Уан e сред основателите на HNA, която като регионална авиокомпания преди повече от 20 години, за да се превърне в огромен конгломерат с активи в множество бизнес сектори. Той е сред хората, които играят ключова роля в мащабното и агресивно разрастване на компанията през последните десетилетия.

Китайската HNA иска служителите й да инвестират в нея

Конгломерат с $90 милиарда дългове моли служителите си да му дадат пари

Дружеството предлага на персонала си няколко инвестиционни опции

Уан е бивш главен изпълнителен директор на HNA и притежава около 15% от дружеството. Смъртта му е пореден удар за компанията, която натрупа огромни дългове и бе принудена да разпродава активи за десетки милиарди долари.

Уан изгражда кариерата си най-вече в авиационната индустрия. Има бакалавърска степен по aвиационен мениджмънт от Университета за гражданска авиация в Китай през 1983 г. и магистърска степен по бизнес администрация от Холандското училище по мениджмънт в Маастрихт през 1995 г.

През 1990 г. участва в учредяването на Hainan Provincial Airlines и дълги години е една от водещите фигури в групата. Той е един от двамата председатели на HNA Group, другият е Чен Фън.