Веригата ресторанти на популярния готвач Джейми Оливър е пред изпадане в несъстоятелност. Затварянето на обектите може да остави без работа 1300 служители.

KPMG ще води административните процедури по продажбата на 23 обекта, включващи ресторантите Jamie's Italian, Barbecoa и Fifteen, пише Independent.

Част от причините да се стигне до този изход са отслабването на паунда и нестабилната икономическа ситуация заради Брекзит. През последните години Джейми Оливър е полагал усилия да съживи бизнеса, но без особен успех. Той не е успял да се справи с трудния потребителски пазар, силната конкуренция и нарастващите разходи. През 2017 година известният кулинар затвори шест ресторанта, но това не успява да реши проблемите на бизнеса му.

Две години по-късно неговата компания подава уведомление за стартиране на процедура по несъстоятелност във Великобритания. Законът на Острова позволява един бизнес да се преструктурира при такива условия.

Джейми, който се реализира и като водещ на кулинарно предаване, каза, че е много огорчен от създалата се ситуация. Той благодари на всички служители за това, че са "влагали цялото си сърце и душа в този бизнес за повече от десетилетие".

Освен ресторантьорския бизнес Джейми има и редица издадени книги с кулинарни рецепти.