Джеф Безос е едно от най-известните имена в технологичния свят. Освен, че е известен с изграждането на интернет империята си Amazon той, заедно с Илън Мъск, е един от двамата най-богати хора в света с нетно състояние над 180 милиарда долара.

Надали има човек, който да знае името му и да не е чувал историята за това как той създава днешният технологичен гигант в гараж. От Business Insider разказват интересни факти за него, които далеч не са толкова познати.

Майка му Жаклин е тийнейджърка, когато Джеф се ражда

Жаклин едва е навършила 17 години, когато през 1964 година се ражда синът ѝ. От ръководството на училището, в което е тя до тогава, ѝ казват, че няма да може да завърши образованието си там. В крайна смета получава разрешение да продължи да учи там.

Биологичният баща на Джеф Безос е бил цирков артист

Тед Йоргенсен е биологичният баща на Безос и като млад той е цирков артист. Двамата с майка му се женят, но едва година след сключването на брака се развеждат. Той умира през 2015 година.

От дете се интересува от това "как работят нещата"

Още като малък Джеф Безос разглобява различни неща у дома. Към момента, в който влиза в гимназия, той вече е превърнал семейния гараж в лаборатория за собствените си изобретения.

Създава първия си бизнес в училище

Докато е ученик през летата Безос работи в McDonald"s. В гимназията, заедно с тогавашната си приятелка, организира летен образователен лагер. В него се включват шестима ученици, които плащат по 600 долара такса.

През 90-те години работи на "Уолстрийт"

Безос завършва Пристънския университет с диплома по компютърни и инженерни науки. След това той работи в няколко финансови компании на "Уолстрийт".

Първоначално планира да кръсти компанията си Cadabra

Джеф Безос искал по-магично име за компанията си и искал тя да носи името Cadabra. В крайна сметка обаче решава да я нарече на най-голямата река в света, а асоциацията е с това, че иска да създаде най-голямата библиотека досега.

Джеф Безос оцелява в катастрофа с хеликоптер през 2003 година

Той се вози на борда на хеликоптера със своя адвокат и още двама души, включително пилота. Те катастрофират заради много силен вятър, но се разминават с леки наранявания.

Безос има епизодична роля в Star Trek Beyond

През 2016 година той изиграва ролята на извънземен. По времена снимките той предизвиква вниманието на снимачния екип, като пристига с три лимузини и деветима бодигарди.