Ако някога сте се запитвали в коя държава се намира най-старият все още работещ бизнес в света, сега е моментът да научите. Изследователския екип на Cloud Peak Law Group анализира кои са най-старите бизнеси в почти всяка страна по света и през кой век са започнали дейността си. В класацията им се събират 166 държави цял свят.

Само пет от компаниите, които все още работят днес, датират от преди 1000 г., като най-старата компания в света е открита през 578 г.: това означава над 1400 години в бизнеса!

От кои индустрии са били част най-старите бизнеси в света?

Най-старите бизнеси обхващат повече от 30 различни сектора, но банкирането се оказа най-често срещано. Бизнеси като пивоварни, винарни и дестилерии и пощенски услуги също са издържали изпитанието на времето и се поместват в едни от най-старите бизнеси в света.

И все пак кой е най-старият бизнес в света?

Това е японската компания, наречена Kongō Gumi, която работи от 578 г. досега. Това е най-старата компания, за която има информация. Kongō Gumi е семейна строителна компания, която е започнала да строи будистки храмове и други известни сгради преди векове. Компанията посреща трудни времена през 2006 г. и оттогава е дъщерно дружество на японски строителен и инженерен конгломерат.

Най-старите бизнеси в Европа

Най-старият познат бизнес в Европа, работещ и до днес, е ресторант St. Peter Stifts Kulinarium в Австрия, основан през 803 година. В топ пет е германската компания Staffelter hof, създадена през 862 година. Това е семейна пивоварна и къща за гости, разположена в малкото градче Кров. Намира се в област Бернкастел-Витлих в провинция Рейнланд-Пфалц, Германия.

Друг интересен бизнес Munke Mølle - най-старата все още функционираща компания в Дания, основана през 1135 г. като водна мелница на река Одензе в едноименния град. Мелницата е била доставчик на 38 крале и 2 кралици, а днес произвежда смеси за хляб и сладкиши.

Повечето от най-старите компании в света могат да бъдат намерени в Европа, с изключение на най-старите в Япония и Китай, които присъстват в топ 10 на най-старите бизнеси в света.

10-те най-стари компании в различни страни по света

1.Строителна компания Kongo Gumi в Япония, основана през 578 година

2. Ресторант St. Peter Stifts Kulinarium в Австрия, основан през 803 година

3. Staffelter Hof в Германия, основана през 862 година

4. Монетният двор на Париж Monnaie de Paris, който работи от 864 година

4. Sean"s Bar в Ирландия, който отваря врати през 900 година

6. Леярната Marinelli Bell Foundry в Италия от 1040 година

7. Пивоварната Affligem Brewery в Белгия, отворена през 1074 година

8. Компанията Munke Mølle в Дания, основана през 1135 година

9. Aberdeen Harbour Board в Шотландия, работещ от 1136 година

10. Ресторант Ma Yu Ching"s Bucket Chicken House в Китай, отворен през 1153 година

Кой е най-старият бизнес в САЩ?

Shirley Plantation е най-старата компания в Америка. Започва да функционира преди почти 400 години, през 1638 г. Shirley Plantation е най-старият семеен бизнес в Съединените щати и най-старата действаща плантация във Вирджиния. Той е признат за национална историческа забележителност през 1970 г.

Кой е най-разпространеният бизнес сред най-старите компании в света?

Сред най-старите бизнеси в света най-разпространено е банкирането, като 36 държави в списъка имат банка като най-стар бизнес.

Най-старата банка, която все още функционира, е Banco de la Provincia de Buenos Aires в Аржентина. Тя отваря врати през 1822 г. След банкирането, най-често срещаният тип бизнес е в алкохолната индустрия, с 18 пивоварни в класацията. Установено е също, че пощенските услуги са сред най-старите бизнеси с 16 различни представители в списъка. Пощенската служба на Португалия, основана през 1520 година например е най-старата в света.