Дигиталните валути и в частност биткойн успяха да си завоюват мястото като една от най-обсъжданите теми във финансовия сектор. В резултат на рекордното поскъпване на криптовалутата през тази година все повече хора в света обърнаха поглед към нея като алтернатива за инвестиция.

Въпреки че България остава леко встрани от тази тенденция, по думите на Благовест Белев от Българската Биткойн асоциация у нас ще бъде създаден фонд за дигитални валути, който ще подпомогне желаещите да инвестират в тях.

"С дигиталната валута биткойн българите могат да си купят редица стоки и услуги, като тенис екипировка, храна за вкъщи, гуми и джанти, мебели и хранителни добавки, както и юридически услуги", обяснява той пред Darik News.

"Биткойн и останалите криптовалути не са притежание на нито едно правителство и нито едно не ги печата. Въпреки това най-големият пазар за криптовалута - Китай, затваря борсата за биткойн, за да ограничи финансовите рискове за страната", допълва той.

По думите на Белев дигиталните пари ще променят изцяло финансовата сфера, но на банките ще им е нужно време, за да се адаптират. 

"Идеята е, че това може да бъде нещо като независима система за разплащане, независима от държавите, независима от банковата система", казва още експертът.

Белев смята, че в момента централните банки са изправени пред големия въпрос как да подходят към тези валути, над които нямат власт. Финансовите институции имат два пътя - или да работят с тях, или да ги забранят.

"Цялата тази трансформация ще отнеме десетилетия. И те имат достатъчно време да се трансформират от стандартни банки в криптобанки. В момента е важно те да се запознаят с технологията", завършва Белев.