Богатите стават все по-богати - и увеличават активите си все по-бързо.

През 2017 година личното богатство по света е достигнало $201,9 трилиона, ръст от 12% спрямо 2016 година, което е най-бързият темп за последните пет години, показва доклад на Boston Consulting Group.

Растящите цени на акциите увеличиха богатствата, а инвеститорите извън САЩ получиха допълнителен тласък, тъй като повечето основни валути засилиха позиции спрямо долара.

Милионерите и милиардерите по света вече държат почти половината от общото лично богатство по света, сочи още докладът. В Северна Америка, където се намират $86,1 трилиона, 42% от инвестиционния капитал е собственост на хора с над $5 милиона активи.

"Фактът, че богатството, притежавано от милионерите като процент от общото богатство, се увеличава, не означава, че бедните стават по-бедни", сочи водещият автор на доклада Анна Закрзвески. "Това всъщност означава, че всички забогатяват, но богатите го правят по-бързо".

Азия продължава да записва високи темпове на ръст. През 2017 г. общото богатство се е повишило с 19 процента до $36,5 трилиона долара, като 57 процента от тях са в ръцете на китайци. Миналата година най-големият победител бе Китай и тя вече е на втора позиция, но в рамките на следващите пет години тя ще изпревари САЩ, казва още тя.

Източна Европа и Централна Азия са двата региона, в които най-голям дял от богатството е притежавано от свръхбогатите.