Министърът на външните работи Теодора Генчовска съобщи, че исканията на България към Република Северна Македония влизат в преговорната рамка на страната за членство в Европейския съюз. Сред тях са историческите спорни въпроси, Гоце Делчев, премахване на езика на омразата от учебниците, вписване на българите в Конституцията.

Днес в МВнР бе проведена среща с делегация от македонската страна и външния министър на страната Буяр Османи, на която бе подписан протокол след втора междуправителствена среща.

В него има конкретни срокове, кога, какво трябва да направи страната, а в механизма му се залага към страните членки на ЕС да следят изпълнението, което става част и от френското предложение.

Генчовска и Османи „с подпис“ за общи действия за членство на РСМ в ЕС

Генчовска и Османи „с подпис“ за общи действия за членство на РСМ в ЕС

Подписан е протокол между двамата министри, който предвижда ясни срокове

"Вторият протокол съдържа амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, той е интегрална част от пакета на френското предложение, преговорната рамка и изключенията на съвета, следва и координация по следващата стъпка - вписването на българите в прилежащото законодателство и Конституцията на РСМ", съобщи Генчовска.

Зам.-министър Велислава Петрова обяви, че този понеделник ще представим едностранна декларация, че не приемаме македонския език за официален, Генчовска уточни, без да дава конкретика, че "все пак страната ни има леко отстъпление".

Позицията ни е гарантирана съгласно договора в целия пакет, каза още министърът.

Македонският парламент одобри френското предложение за ЕС

Македонският парламент одобри френското предложение за ЕС

"За" гласуваха 68 депутатите от присъстващите общо 69

След днешната среща става ясно, че четирите мерки, които България иска от РСМ, влизат в механизма за членство на страната и в протоколите между двете страни.

Работата продължава на ниво експертни групи.

Припомняме, вчера македонският парламент одобри т.нар. "френско предложение" за започване на преговори за членство на страната в Европейския съюз, като то беше подкрепено от 68 народни представители. 

"За" гласуваха депутатите от управляващата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански формации.

През цялата изминала седмица опозицията в РСМ организираше протести срещу приемането на предложението.

От своя страна в края на юни българският парламент даде своето одобрение, потвърдено и с решение на правителството.

Християн Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ няма да впише българите в конституцията

Християн Мицкоски: ВМРО-ДПМНЕ няма да впише българите в конституцията

Опозиционните депутати се заклеха пред нотариус