През миналата година европейските власти дадоха заден с въвеждането на т.нар. дигитален данък, който ще засегне, както американските гиганти в технологичната индустрия, като Google и Facebook, така и големите европейски компании в сектора. Но сега темата отново е на дневен ред за Брюксел.

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да представи проекта си за този налог. Това потвърди европейският комисар и вицепрезидент на ЕК Маргарете Вестагер.

По нейните думи предложението за въвеждането на дигиталния данък ще бъде внесено до юни тази година, като целта е той да влезе в сила от 2023 година.

По-рано тази година започнаха и обществените консултации, свързани с готвения налог, които трябва да приключат в средата на следващия месец.

Основната идея на предлагания данък е да бъдат обложени приходите на технологичните компании от някои дигитални услуги, които те предлагат и при които често се избягва плащането на налози.

От друга страна сред мотивите е и гарантирането, че компаниите майки плащат данъци в страните, където са генерирани печалбите, а не в други страни с цел да се възползват от по-ниски ставки.