Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че хората от финансовия сектор, които купуват чуждестранни валути, очаквайки, че лирата ще падне, ще платят "много висока цена", и ги заплаши, че Министерството на финансите работи по този въпрос, информира Bloomberg.

Турската лира се срина с повече от 4% спрямо американския долар в петък, като най-големият му еднодневен спад, откакто валутната криза се задържа през август, поражда опасения, че турците купуват повече чуждестранни пари, тъй като връзките с Вашингтон се влошават.

Данните от централната банка показаха в четвъртък, че депозитите в чуждестранна валута, включително ценните метали, притежавани от турски местни жители, са достигнали рекордно високо ниво през седмицата до 15 март и икономистите съобщиха за спад в доверието в лирата.

Турците продадоха лири за $4 милиарда, наплашени от предстоящите избори

Турците продадоха лири за $4 милиарда, наплашени от предстоящите избори

Депозитите в долари вече са 50% от общите

Лирата поевтиня още малко спрямо долара и загуби още позиции от петък, когато се търгуваше на 5,7625 за долар.

По време на агитация заместните избори в Истанбул Ердоган казва, че "някои хора" са започнали да провокират Турция и че те се опитват да отслабят лирата срещу чуждестранните валути със своите кооператори в Турция.

"Предупреждавам онези, които се занимават с подобни дейности в навечерието на изборите, че знаем самоличностите на всички ви. Ние знаем какво правите всички. Знайте това, след изборите ще си платите солено" казва той.

На 31 март турците ще гласуват на местни избори.

В интервю за телевизияTGRT Haber по-късно в неделя Ердоган казва още, че Турция ще накаже и онези от международната общност, които извършват "манипулативни измами" на валутния пазар.

Ердоган не уточнява към кого са насочени неговите коментари, но в събота турските банкови и пазарни регулатори заявяват, че са започнали разследвания по жалби, че доклад на JP Morgan е причинил спекулации на истанбулската борса и е увредил репутацията на банките.

В доклада се казва, че е налице висок риск лирата да спадне след местните избори, като се препоръчва клиентите на банката да заложат на долара в САЩ. Такива съвети са типични за клиентски бележки за банки от световен мащаб.

Финансовият министър Берат Албайрак заявява в петък, че спекулантите опетняват турската икономика в социалните медии и че манипулацията е подобна на тази по време на антиправителствени протести през 2013 г.