Залогът на изборите в Турция не може да е по-висок, ако съдим по поведението на местните инвеститори, пише Bloomberg.

Домакинствата и бизнеса са купили нови $4 милиарда чуждестранна валута само за една седмица - най-високото ниво от 2012 година. Двигател на процеса е инфлацията, която изяжда стойността на лирата и притесненията, че правителството ще продължи да преследва политики, които да движат още растежа на икономиката, вместо да успокои цените след местните избори на 31 март.

Икономиката на Турция е в най-дълбоката рецесия от световната финансова криза и има риск, че властите ще съживят подхода си "растеж на всяка цена", който бе забавен заради обезценката на лирата през миналата година. Засега централната банка не е индикирала, че ще промени подхода си и няма да намали лихвите.

Притесненията на турците и желанието им да купят долари, евро и друга чуждестранна валута се подхранват от знаците, че правителството иска да банките да увеличат кредитирането, което сваля лихвите по депозитите до нива, които едва покриват инфлацията.

Депозитите в долари днес са около 50% от общите и са на най-високото си ниво от поне 2006 година насам. "Освен ако централната банка не скъса с миналото и не свали инфлацията до устойчиви нива, доларизацията на депозитите ще продължи", смята Джейсън Туви, старши икономист в Capital Economics. Към момента общата им стойност е $176 милиарда.

Турците масово разпродават лири

Турците масово разпродават лири

Жителите на южната ни съседка нямат доверие във валутата си. Депозитите в долари и евро са на рекордно високо ниво