Турците май губят доверие във валутата си.

Изправени пред растящата инфлация и почти нулева възвръщаемост по лихвите в местна валута, домакинствата и компаниите в най-голямата близкоизточна икономика са обменили близо $18 милиарда от техните лири в долари и евро от септември 2018 година насам, пише Bloomberg.

Така делът на чуждестранна валута, държан от турците, подскача до цели 47 процента от общите депозити - най-високото ниво от поне 13 години насам. Това е знак за настъпващата доларизация на икономиката - защита срещу обезценяването и инфлацията - която започна през 2011 и не губи инерция, въпреки усилията на централната банка.

През септември централната банка повиши лихвите агресивно, за да спре разпродажбите на лири и успя - турската валута възстанови около една трета от стойността си срещу долара от рекордното дъно през август.

Индустриалното производство в Турция не е било толкова слабо от 2009 година насам

Индустриалното производство в Турция не е било толкова слабо от 2009 година насам

И това е лош сигнал за икономиката

В момента лихвите по депозити в лира са 21,1 процента, спад от 600 базисти пункта от септември насам. В същото време обаче инфлацията през януари е 20,15 процента, леко охлаждане от 15-годишния връх от 25,2 процента, постигнат през октомври. Така реалната лихва е едва под 1 процент.

Освен това съществуват притеснение, че мерките, които правителството предприема, за да успокои ръста на цените, са само временни и целта им е да покажат резултат само на хартия преди изборите през март, вместо да се борят с истинските проблеми.

През последните месеци турските власти глобяваха търговци на храни заради увеличения в цените. А правителството реши да извади посредниците от търговията на зеленчуци в големите градове, като ги купува директно от земеделците и ги продава на по-ниски цени.

Турция обяви война на високите цени на храните - глобяват търговци за големите надценки

Турция обяви война на високите цени на храните - глобяват търговци за големите надценки

Правителството в Анкара прие пакет от мерки в тази посока заради скока в инфлацията