Политическата криза, възникнал във връзка с референдума за независимост на Каталуния е причинила загуба на испанската хазна за над 1 милиард евро. Това заяви в интервю за испанското радио министъртъ на икономиката Луис де Гиндос.

По думите на министъра, цитиран от ВВС, тези загуби за приходите на държавата са предизвикани от забавянето на икономическия растеж на региона. То бе реакция на политическото напрежение и нестабилност след провеждането на неразрешения от централните власти референдум за независимост на Каталуния, поведен на 1 октомври 2017 година.

През декември, преди провеждането на извънредните регионални избори властите в Мадрид предупреждаваха за икономическите щети областта и страната като цяло, които носи кампанията за отделянето на Каталуния от Испания.

Но обявените от министъра данни надхвърлят даже и най-песимистичните оценки. Според Луиа де Гиндос, през четвъртото тримесечие на м.г. икономиката на Каталуния е намалила своя растеж с 0,9 пункта до 0,4%.

По-рано динамиката на региона бе по-висока от средната за Испания, Катлуния бе двигателят на испанската икономика. Но през четвъртото тримесечие тя се превърна в спирачка за страната, отбелязва още министърът.

В резултат от създалата се политическа неопределеност повече от 3000 компании преместиха своите централи извън областта.

А вместо да разрешат кризата, проведените през декември избори за регионален парламент, демонстрираха равенство между привържениците и противниците на отцепването на Каталуния от Испания, с което задълбочиха конфронтацията.

Сепаратистите получиха 70 из 135 депутатски места, въпреки по-малкия общ брой на гласувалите з а тях, поради особености на избирателната система, даваща предимство на малките населени места.