Китайският производител Huawei напълно спря директните доставки на смартфони за Русия и може най-накрая окончателно да напусне страната, съобщиха за "Известия" два източника, близки до различни мобилни оператори.

Същото твърди още събеседник на редакцията, който работи в компания - голям производител на смартфони. Според източник, близък до един от мобилните оператори, китайският доставчик също вече не внася таблети, лаптопи, телевизори и друго оборудване в Руската федерация.

"Huawei наистина в момента не доставя своите устройства директно в Русия", потвърди друг събеседник, близък до една от клетъчните компании, за изданието.

В началото на юни Huawei обяви затварянето на официалните си магазини в Русия. В края на същия месец беше съобщено, че корпорацията вече не изнася своите устройства за Руската федерация. Тогава се появи информация за възобновяване на доставките. Според източници на "Известия" сега отново няма нови доставки.

За възможното напускане на Huawei от Русия говори и фактът, че неотдавна бе публикувано съобщение за отдаването под наем на московския офис на компанията в бизнес центъра "Крилатски хълмове". В съобщението се посочва, че помещенията ще бъдат свободни от 1 февруари 2023 г., а цената ще бъде около 8 милиона рубли на месец.

Ако Huawei все пак реши да напусне Русия, продуктите на марката ще могат да се внасят в страната поне по три начина, каза източник от партньорската компания на китайския доставчик. Освен паралелен внос и различни сиви схеми са възможни доставки чрез дистрибутори, които ще закупуват оборудване от посредници в Китай, а не директно от производителя. Според него сега Huawei договаря доставките на смартфони и друго оборудване чрез посредници, пише finmarket.ru.