Преговорите между Вашингтон и Пекин, насочени към постигане на търговско споразумение, които се проведоха вчера, показват, че тонът между двете страни не се е променил съществено, като Китай са посочили, че ще е трудно страната да закупува земеделска продукция за 50 млрд. долара годишно, без първо администрацията на САЩ да премахне наложените през търговската война мита, предаде Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с развоя на разговорите.

Според тях Китай в момента иска да увеличи покупките на земеделска продукция като част от "първа фаза" на търговското споразумение, но е слабо вероятно обемите да достигнат таргета на президента Тръмп от между 40 и 50 млрд. долара. Това показва колко далеч от постигане на трайно споразумение са двете страни в постигането на договореност, въпреки че САЩ оповестиха постигната предварителна спогодба. Същевременно позицията на Китай, който през 2017 г. е закупил земеделска продукция за общо 20 млрд. долара, прави постигането на окончателна спогодба още по-трудна.

Кои са най-търгуваните стоки между САЩ и Китай?

Кои са най-търгуваните стоки между САЩ и Китай?

Въпреки митата, наложени от Вашингтон и Пекин

Разбира се, президентът Доналд Тръмп неведнъж ясно изтъкна, че елиминирането на митата няма как да се случи, докато не се сключи сделка с Китай и страната не покаже, че е готова да изпълнява правилата на САЩ. Все пак според него постигнатата предварителна спогодба беше победа за американските фермери, макар че в светлината на новата позиция на Китай може покупките от тях да не се увеличат както се очакваше.

До момента Китай е внесъл от САЩ 20 млн. тона соеви изделия и 700 хил. тона свинско, като се очаква все пак импортът да нарасне, предвид пандемията от африканска чума по свинете, която може би е засегнала половината от животните в страната.

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Китай внася все повече свинско от САЩ, за да избегне хранителната криза

Волатилността на цената му на борсата в Чикаго вече нарасна, защото трейдърите се готвят за още по-голям ръст на износа

За момента целта на двете страни е да постигнат споразумение, което да може да бъде подписано на Азиатско-тихоокеанската среща за икономическо сътрудничество, която ще се проведе през ноември в Чили. От страна на Китай искат да се проведе още една среща до края на октомври, на която да се изяснят детайлите на споразумението. Ако Вашингтон и Пекин отново не постигнат споразумение, по план САЩ ще увеличи митата на 15 декември.