Този месец може да донесе промяна в търговските отношения между САЩ и Китай в посока затопляне, като съвсем скоро предстои да нов кръг от преговори между двете страни. Митата върху вноса между двете най-големи икономики в света обаче все още са факт.

От платформата HowMuch разглеждат какво включва търговията между двете държави и правят разбор на промените след въвеждането на тарифите върху внос за стотици милиарди долари.

На първо място впечатление прави това, че вносът на китайски стоки на американския пазар се е свил с 12,5% от въвеждането на митата. Така някога първенецът като търговски партньор на САЩ днес е вече на трето място в това отношение.

Погледнато по-детайлно данни на Observatory of Economic Complexity разкриват какви са основните стоки, които двете страни изнасят една за друга.

Топ 5 на стоките, които Китай изнася за САЩ

На първо място сред тях са клетъчните телефони. Те допринасят за 9,8% от експорта за Щатите, а като абсолютна стойност възлизат на 43,67 милиарда долара. Втори по значение са машините за автоматична обработка на данни, които са с дял от 8,4% от общия износ. Като стойност те възлизат на 37,24 милиарда долара.

С дял от 2,8% и стойност от 12,32 милиарда долара са всички стоки, попадащи в категория триколки, скутери, превозни средства и играчки на колела.

Четвърти по значение за износа са комуникационните апарати, а пети - игри и играчки. Износът на стоките от първата категория е изчисляван на 11,25 милиарда долара, а на втората - на 5,35 милиарда долара.

Топ 5 на стоките, които САЩ изнася за Китай

На първо място по значение за експорта на Щатите за китайския пазар за самолетите. Те са с дял от 9,9% от общия износ и са на обща стойност от 13,13 милиарда долара. На второ място е износът на соя, който е с дял от 9,4% и стойност от 12,46 милиарда долара.

Третата най-голяма категория са бензиновите автомобили. Техният експорт за Китай възлиза на 7,89 милиарда долара. Следват групата на интегрални схеми и порцесори с износ за 4,95 милиарда долара и тази на петрола - 3,97 милиарда долара.

Снимка 447075