Американски войник беше задържан от Северна Корея във вторник, след като е преминал в страната "умишлено и без разрешение", съобщиха международни информационни агенции.

Войникът, редник 2-ри ранг Травис Кинг е пресякъл военната демаркационна линия, която разделя двете страни, докато е бил на обиколка на Съвместната зона за сигурност (JSA) между Северна и Южна Корея. Той е първият американец, задържан в Северна Корея от пет години насам.

Какво представлява съвместната зона за сигурност?

Известно още като Панмунджом или селото на "мир" или "примирие", JSA е участък от 250-километровата демилитаризирана зона, разделяща Северна и Южна Корея, пояснява The Guardian.

Снимка 626866

Източник: Getty images

През 1948 г., когато са създадени Корейската народнодемократична република (Северна Корея) и Република Корея (Южна Корея), DMZ маркира границата между двете страни. През 1950 г. Северна Корея нахлува в Южна Корея, с което започна Корейската война, която завърши с примирие през 1953 г., подписано в JSA, в този момент DMZ се превърна в буферна зона с ширина 2 километра. DMZ е обградена от двете страни с бодлива тел, тежко въоръжение и противотанкови съоръжения.

"Селото на мира" се състои от ярки сини сгради на ООН, разделени от военна демаркационна линия. Двете Кореи имат свои собствени офиси за връзка и конферентни зали в JSA и войски от всяка страна се изправят един срещу друг през военната демаркационна линия, но въпреки че работят в близост, комуникацията често е напрегната.

По време на периоди на високо напрежение телефонните горещи линии често остават без отговор, което принуждава американски или южнокорейски служители да се опитват да крещят през границата.

Рeзидeнция 55: Мистериозното луксозно имение на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун

Рeзидeнция 55: Мистериозното имение на "последния диктатор"

Специално обучени военни части защитават сградата, около която са поставени и мини

Години наред и двете страни излъчваха пропагандни предавания през DMZ на територията на другата страна. Излъчванията приключиха след военно споразумение от 2018 г.

JSA се контролира от Северна Корея и командването на ООН, многонационални военни сили, създадени по време на Корейската война.

През 2018 г. севернокорейският лидер Ким Чен Ун и президентът на Южна Корея Мун Дже Ин се срещнаха на северната и южната страна на Панмунджом. През 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп стана първият действащ президент, който влезе в Северна Корея, когато пътува до JSA, пресече военната демаркационна линия пеша и се ръкува с Ким.

Снимка 626869

Източник: iStock Images

Можете ли да посетите JSA?

Съгласно споразумение от 1953 г. командването на ООН и севернокорейските военни имаха право да изпратят не повече от 35 войници в JSA и всеки от тях може да притежава само един пистолет или неавтоматична пушка. Но броят на войниците и оръжията се увеличи с влошаването на отношенията. В зоната не живеят цивилни.

Северна Корея, чиято търговия възлиза на $1 милиард, включително с две европейски страни

Изолираната държава, чиято търговия възлиза на $1 милиард, включително с две европейски страни

Както вносът, така и износът за страната са намалели през годините - тенденция, започнала още преди пандемията

Огромни участъци от DMZ са били ничия земя повече от 60 години. В тях дивата природа е процъфтявала необезпокоявана. Други части от него предлагат смущаваща смесица от военни инсталации и туристически атракции.

Множество компании предлагат на туристите, посещаващи Южна Корея, шанса да посетят JSA. Lonely Planet го описва като "безспорно акцента на всяко пътуване до DMZ", по време на което "ще бъдете отведени в залата за срещи, в която е подписано примирието от 1953 г. - единственото място, където можете безопасно да влезете в Северна Корея". Цените за подобни турове започват от $51 за групови посещения и достигат $198 за частни туристически посещения.

Снимка 626867

Източник: Getty images

Именно по време на една от тези обиколки американският войник Травис Кинг пресича границата. Вестниците Donga и Chosun Ilbo цитират източници от южнокорейската армия, които твърдят, че мъжът е бил с група посетители, включително цивилни, в селото на примирието Панмунджом, "когато внезапно се е втурнал през тухлената линия, маркираща границата".

Каква е причината американският войник да предприеме подобни действия все още не е ясно.

Снимка 626868

Източник: Getty images