Северна Корея може да е отшелническа държава, но това не значи, че е съвсем изолирана от търговска гледна точка. Нещо повече - според базата данни на ООН Comtrade през 2022 г. са били търгувани стоки на обща стойност 1 милиард долара в и извън затворената страна.

И все пак от Statista отбелязва, че търговията се свива, ако сравним данните преди пет години. Това, разбира се поставя сериозни предизвикателства за Северна Корея и населението, които е изложено на глад според последни доклади.

Вносът от Китай в Северна Корея е нараснал през април, след цялостно увеличение през 2022 г. поради края на замразяването на търговията, предизвикано от Covid, според доклади на Ройтерс. Въпреки това, както вносът, така и износът за страната са намалели през годините - тенденция, започнала още преди пандемията.

Износът е намалял значително - от 2,8 милиарда щатски долара през 2015 г. до само 1,7 милиарда щатски долара през 2017 г. През 2022 пък е само 192 милиона щатски долара. По отношение на вноса през 2015 г. е бил на стойност 3,5 милиарда щатски долара, а през миналата година едва 903 милиона щатски долара.

Днес изглежда, че Китай затвърди ролята си на единствения истински търговски партньор на страната, на фона на международният натиск страните да се придържат към санкциите срещу Северна Корея, което я изолира още преди пандемията.

През 2015 г. китайският внос представлява 85% от целия севернокорейски внос - делът сега възлиза на 99%, след като годините пандемия изолираха страната от света повече от всякога.

Infographic: Who Is North Korea Trading With? | Statista

И въпреки, че Китай е и най-големият играч в износа на Северна Корея с дял от почти 70%, не е единственият

Няколко европейски страни също купуват севернокорейски стоки. Полша например. Миналата година тя е внесла продукти от желязо, стомана и пластмаса, както и фармацевтични продукти, електрически и други машини на стойност почти 10 милиона долара.

Половината от вноса на Нидерландия от Северна Корея, който е на стойност около 8 милиона долара, се състои от никел и никелови продукти и части за самолети.

И двете европейски страни са поддържали дипломатически отношения под някаква форма със Северна Корея и търговията им със страната може да се класифицира като символична.

Този внос обаче се определя като проблематичен в Европа. Университетът в Лайден, Нидерландия през 2019 г. идентифицира, че от Северна Корея са внесени дрехи, произведени в експлоататорски условия на труд, които са стигнали, не само до Нидерландия, но и при други западни страни, етикетирани като китайски.