Специалните административни райони на остров Руски в Приморския край и остров Октомврийски в Калининградска област ще заработят през септември - октомври.

Това съобщи днес пред журналисти министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, цитиран от RNS.

Орешкин обясни, че прехвърлянето на компаниите от офшорни зони в посочените алтернативни зони ще бъде облекчен:

"По-рано говорихме за деофшоризация и че всяко прехвърляне на бизнеса е свързано с големи разходи за издръжка. Изискваше се ликвидация на компанията в едната юрисдикция и създаване на компания в новата юрисдикция ... сега се създава режим т.нар. "международна компания", който позволява да се прехвърля работеща холдингова структура от една юрисдикция в руска юрисдикция със съхраняване на нейната дейност в пълен обем...Измененията в данъчното законодателство, във валутното законодателство ще направят този процес безболезнен. И фактически на никой не се предоставят някакви привилегии".

Министърът на икономическото развитие на Русия не очаква голям брой регистрации на компании веднага след откриването на специалните административни райони. Защото колкото и да минимизираме финансовите разходи за преместването, те все пак съществуват... Но вярваме, че прехвърлянето н а редица икономически групи и фирми, които ще се регистрират, ще бъдат жив пример за другите компании, допълни Орешкин.

Припомняме, по-рано премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви плановете за създаването на зони с специален правен и данъчен режим на островите Руски и Октомврийски.