Държавата дава финансов бонус до 1 200 лева на българите зад граница, решили да се върнат у нас. Основните изисквания са лицата да имат висше образование, да започнат работа в България, както и през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Стимулите са по проекта "Национална EURES мрежа" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Следва да бъде създадена и платформа EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта. Тя ще бъде достъпна от началото на месец април.

От социалното министерство посочват, че платформата ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги и цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може е до 1 200 лева.

Предвижда се още стимулите да включват предоставяне на средства за покриване на наема на лицата за период до една година, ако те започнат работа в населено място, в което не притежават жилище. Ако става въпрос за семейство с дете, което не е прието в ясла или детска градина, държавата ще осигурява детегледачка, наета през Бюрото по труда. Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, същият ще може да получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

Гърция отчаяно се нуждае от емигрантите си. И се опитва да ги върне

Гърция отчаяно се нуждае от емигрантите си. И се опитва да ги върне

Гърците, напуснали страната, генерират БВП за почти €13 милиарда

България не е единствената балканска страна, която се опитва да разреши демографските си проблеми чрез финансови стимули за хората, живеещи и работещи в чужбина. Кризата в съседна Гърция също бие на очи. 

За да окуражи гърците зад граница, властите в южната ни съседка прилагат програма за субсидии към заплатите, наречена Rebrain Greece. Тя започна да се прилага през миналия април и бе сметната за толкова важна, че дори смяната на правителството не я прекрати.

Програмата предвижда 500 от най-умните и добри професионалисти да получават месечна заплата от €3 000 (преди данъци), ако се завърнат в Гърция като част от проекта. Министерството на труда на страната ще покрива 70% от сумата.

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

Пенсиите в Гърция може да бъдат увеличени с до 252 евро месечно

По предложение на новото правителство в страната