Истанбул работи по план за продажбата на еврооблигации, с които да финансира проектите си, след като държавните банки затвориха вратите си за местните власти, пише Bloomberg. Режимът на Реджеп Тайп Ердоган загуби метрополиса и начело на Истанбул застана представителя на опозицията Екрем Имамоглу.

"Тъжно е, че държавните банки остават дистанцирани от нас, след като поехме властта", каза Имамоглу пред журналисти. "Не знам какви са мотивите им, но нямам съмнение, че ще намерим финансиране в Европа".

Коментарът на новия кмет подчертава трудностите, пред които се изправя в управлението на най-големия град в страната. Имамоглу бе в Лондон по-рано този месец като част от срещите си в чужбина за осигуряване на финансиране. Успехът им е критично важен за политическото бъдеще на 49-годишния кмет, който се смята за основен претендент на Ердоган на следващите президентски избори през 2023 г.

Кметът посочи, че заем от €110 милиона, отпуснат от Deutsche Bank, ще помогне за продължаване на изграждането на метрото. Проектът бе спрян временно преди две години. Общината вече не може да използва държавните банки за финансиране, казва Имамоглу.

Ако общината продължи с плана за еврооблигации, той все пак ще трябва да бъде одобрен от министъра на финансите Берат Албайрак, зет на президента. Имамоглу обаче смята, че проектът няма да бъде спрян.

Новото летище в Истанбул: Защо вече го отбягват?

Новото летище в Истанбул: Защо вече го отбягват?

Мегапроектът беше завършен в рекордно кратки срокове