Турция разчита да увеличи размера на външната си търговия с Русия четири пъти - от сегашните $25 милиарда до $100 милиарда годишно. Това заяви в понеделник в хода на международната промишлената изложба "Иннопром- 2019", в руския град Екатеринбург, министърът на промишлеността и технологиите на Турция Мустафа Варанк.

"Стокообменът вече излезе на ниво над $25 милиарда. Нашата цел е на доведем стокооборотът до $33 милиарда, какъвто вече е бил в отношенията между нашите две страни. А след това ще се стремим да достигнем 100 милиарда долара", отбеляза министърът, цитиран от агенция RNS.

Той специално подчерта, че Русия и Турция трябва да развиват и технологичното сътрудничество.

От своя страна министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров отбеляза, че Русия е открита за реализацията на инициативи във високотехнологичните сектори на промишлеността. И в случай на локализация на производството е готова да предостави на чуждестранните инвеститори, в това число и на турските, достъп до държавните поръчки и механизмите за субсидиране.

"Всеки чуждестранен инвеститор, приемащ условията на локализацията, ние сме готови да го възприемаме като руски производител: да се открива за него достъп до държавните закупки и механизмите за подкрепа" каза Мантуров.

Както бе съобщено по-рано, през в 2018 година външнотърговския стокооборот между Русия и Турция бе в размер на $25,6 милиарда, увеличил се с 18,3% в сравнение с резултата за предходната 2017 година.