Унгария може да приеме еврото доста по-скоро, отколкото правителството признава, смята топ банкерът в страната. Политическите лидери в Унгария, Полша, Румъния и Чехия - четирите най-големи икономики в източната част на ЕС - отказват да дадат срокове за приемане на общата валута, въпреки че в голямата си част покриват критериите и вече са обещали да сменят валутите си.

Но докато страни като Унгария не бързат, те не могат да си позволят и да изостават от по-дълбоката интеграция, смята Шандор Чани - най-богатият човек в страната и главен изпълнителен директор на най-голямата банка - OTP.

"В крайна сметка Унгария ще се присъедини към еврозоната. Но съм сигурен, че ще бъде в последния възможен момент", допълва той, цитиран от Bloomberg.

Миналата седмица европейските лидери започнаха нов дебат за по-тясно сътрудничество. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че дискусията трябва да включва общ бюджет и един финансов министър за цялата еврозона.

И за разлика от по-малките страни в региона, други като Полша, Чехия и Унгария не са особено щастливи от бъдещо по-тясно сътрудничество.

Министърът на икономиката на Унгария Михали Варга заяви миналата година, че страната може да приеме еврото до края на десетилетието, ако правителството успее да намали разликата в стандарта на живот със Западна Европа. Но през юни се отдръпна, като постави нова цел - страната да достигне средните нива в еврозоната.