Тази година всички прекарвахме повече време от очакваното в собствените си квартали. Въпреки че мерките за ограничаване на заразата са удряли бизнесите в градските центрове, в същото време на много места в кварталите животът процъфтява.

От списние Time Out съставят списък с 40-те най-ярки квартала в света, базиран на местни данни от над 38 000 жители на градове. С логото "Готино е да бъдеш любезен", фокусът на списанието през тази година е върху местата, където добросъседството е крал. Ето топ десет от класацията.

10. Мариквил, Сидни

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/Mar...

снимка:wikipedia

Голямото разнообразие от предложения е причината Мериквил да попада в топ десет според Time Out. Тук може да се намери виетнамска храна от световна класа и то на улицата, пица на растителна основа в Pizza Madre. Има и много места за занаятчийска бира в областта.

9. Haut-Marais, Париж

снимка: Facebook

"За парижани този квартал на практика е измислил коктейл бара", казва Time Out, така че на посетителите се препоръчва да се разходят по криволичещите му улици и да посетят тези места.

8. Денистоун, Глазгоу

Там рез последните години нараства младото население, повечето от които се състои от студенти.

"Все пак преустройството се случва бавно," казва Time Out, " и очарователните му жълти и червени пясъчни жилища остават достъпни за повечето."

Според съставителите на класацията Zero Waste Market - хранителен магазин приготвя удобни кутии с хранителни стоки по време на блокирането. В близката гора Alexandra Park's Food Forest жители от всякакъв произход садят и отглеждат дръвчета.

7. Shaanxi Bei Lu / Kangding Lu, Шанхай

Някога част от международното селище Шанхай до 1941 г. - този квартал "бързо се превръща в оживена дестинация на нови кафенета, барове и ресторанти", казва Time Out. Все още обаче ще намерите традиционни къщички и магазини, стари училища.

6.Wedding, Берлин

A perfect day in Berlin Wedding - AWESOME BERLIN

снимка: wikipedia

Той се намира в северозападната част на германската столица.

Въпреки че градът е известен като място за денонощни купони, периферните улички на квартала достатъчно тихи, за да ви гарантира тишина през нощта.

През деня можете да се насладите на чудесното открито на езерото Plötzensee и горския Volkspark Rehberge.

5. Яравил, Мелбърн

снимка:Facebook

Карантината може да е допринесла за замръзването на културната сцена на Мелбърн, но според Time Out, "духът на общността на Мелбърн никога не е бил по-силен и кварталът, който най-добре олицетворява това е предградието на Запад в Яравил".

Местни граждани развеселяват жителите, като поставят "щастливи знаци" на пешеходните пътеки в района.

4. Бедфорд-Стювесант, Ню Йорк

Този квартал на Бруклин, според Time Out, в "най-големият инкубатор на Ню Йорк за бъдещето".

По време на протестите на Black Lives Matter той е основният център и тъй като градът беше блокиран заради епидемията Covid-19, там се роди мрежи за взаимопомощ между съседите.

3. Шам Шуй По, Хонг Конг

През 2018 г., CNN описа този квартал като квартал на работническата класа, чието настроение привличаше творчески души от улични художници до занаятчии на кафе, като "новата културна столица на Хонконг".

Наред с това обаче той е дом на някои от най-бедните общности в Хонконг и е бил ключово място в протестите през 2019-2020 г.

2.Център, Лос Анджелис

"Тази година се превърна в най-болезнената в най-новата история на Лос Анджелис, - казва TimeOut. "В град без нито едно централно място Центърът се превърна в сърцето на града".

Именно жителите се събраха, за да скърбят след смъртта на баскетболната легенда Коби Брайънт.

1. Esquerra de l'Eixample, Барселона

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Roc...

снимка:wikipwdia

Той е разделен части - луксозна част и туристическата част Dreta de l'Eixample и по-земната - жилищна зона Esquerra de l ' Eixample.

"По време на строгото блокиране на Барселона жилищните дворове блокове на Esquerra станаха фокусни точки на града, в които жителите се обличат в костюми и организират масови танцови партита от балконите.