Сривът в цените на жилищния пазар в една от най-богатите страни в света Швеция, продължава с пълна сила. Към днешна дата цените на имотите са спаднали с близо 17%, според данните на държавния ипотечен кредитор SBAB цитирани от световните агенции.

След огромния скок на цените по време на пандемията повишенията на лихвените проценти на централната банка предизвикаха спад в недвижимите имоти в редица държави по света, като Канада, Австралия и Нова Зеландия.

В Швеция обаче се наблюдава най-лошият спад за пазара от 90-те години на миналия век, като се наближава територия, в която прогнозите за 20% спад от страна на повечето икономисти, изглеждат все по-вероятни.

Цените на жилищата в Швеция търсят ново дъно

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна се засилват към ново дъно

Бързият спад в Швеция е само един пример как жилищните пазари в света търпят промяна с покачването на потребителските цени

Скандинавската страна далеч не е единствената, която страда от падащите стойности на имотите в Европа. В региона цените на жилищата падат още в Дания, Норвегия и Финландия, макар и с много по-бавни темпове към момента.

Новите данни обобщават лошата година за шведските собственици на жилища и фирми за недвижими имоти, които трябва да се приспособят към спада на стойността на имотите си в резултат на нарастващите разходи за живот и заеми, както и мрачната икономическа перспектива.

Шведите са особено чувствителни към промените в лихвените проценти, тъй като приблизително 64% от хората в 10-милионната нация притежават домовете си, но повечето нямат дългосрочни ипотеки с фиксиран лихвен процент, пише Bloomberg.

Бързото преминаване на четири внезапни повишения на лихвените проценти на Riksbank влоши проблемите на пазара, като централната банка доведе основния си лихвен процент до 2,5% през ноември от нула през април. Очаква се процентът да се повиши отново през февруари.

И все пак банките в Швеция са сравнително добре защитени от най-лошия проблем на жилищния пазар, тъй като кредитирането се основава на способността на кредитополучателя да изплаща заемите си, а уреждането на дълга по ипотека е рядкост.

Големият риск за заемодателите са търговските недвижими имоти, тъй като кредитирането на търговски имоти представлява между 16% и 36% от банковите кредити.

Цените на жилищата в Швеция паднаха с 2% през декември спрямо предходния месец, коригирани за сезонните вариации, каза SBAB в понеделник. Това следва спад от 2,2% през ноември и 2,3% през октомври, според индикатор, базиран на данни за транзакции от сайта Booli на SBAB за обяви за недвижими имоти.

Цените на еднофамилните къщи вече са надолу с 19% спрямо пика през пролетта на 2022 година, докато цените на апартаментите са паднали с 14%. По-големият спад на цените на къщите, отколкото на апартаментите, отчасти се обяснява с високите цени на електроенергията, което прави отоплението на еднофамилните къщи по-скъпо.

Швеция отбеляза най-големия спад в цените на имотите в ЕС. Очакват се още сътресения

Европейската страна, която отбеляза най-големия спад в цените на имотите в ЕС. Очакват се още сътресения

Въпреки, че много страни в ЕС се борят с подобни проблеми, жилищният пазар на Швеция е в сериозно положение