Имотите в германския град Мюнхен поскъпнаха спрямо тези в Лондон. Това показват данните на консултантската компания Deloitte, цитирани от Bloomberg. Според анализа наемите и цените на имотите в Германия ще продължат да растат и през следващата година.

По данни на Deloitte купувачите на нов апартамент в Мюнхен са платили средно €10 500 на квадратен метър през миналата година. Само Париж е по-скъп - с €13 462.

В едни от най-скъпите градове за живеене в света - Лондон и Осло, цените са значително по-ниски - около €8400. В Амстердам достигат €7600, а в Копенхаген - €7300 на квадратен метър.

България попадна в топ 3 по ръст на сделките с имоти в ЕС през миналата година

България попадна в топ 3 по ръст на сделките с имоти в ЕС през миналата година

Годишният ръст у нас е 39 на сто

За купувачите Мюнхен вече е вторият най-скъп град в Европа след Париж и вече преди Лондон. Според Deloitte "активността в новото строителство в Германия продължава да бъде по-скоро под средното ниво в сравнение с останалите градове в Европа".

Цените на строителните услуги са се повишили в цяла Европа и това заедно с нарушените вериги за доставки и недостигът на строителни материали увеличават рисковете при планирането и изпълнението на строителните проекти, посочват от консултантската компания.

Недостигът на персонал и общата инфлация допълнително повишават цените на строителството, а от там и на жилищата на Стария континент. Повишаването на лихвените проценти от своя страна обаче може да забави търсенето и повишаването на цените през следващите месеци, смятат експерти от недвижимия сектор.