България е върха на класацията в ЕС по ръст на сделките с жилища през 2021-а година. Страната ни се нарежда на второ място по този показател, като само Испания ни изпреварва. Годишният ръст у нас е 39%, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Испания е регистрирала съвсем малко по-голямо увеличение на сделките с жилища от страната ни през миналата година в размер на 39,3%.

Сред 16 страни-членки, за които е има данни, Унгария отчита ръст от 22,9%, а Ирландия с 22,2%.

Миналата година броят на сделките с жилища е нараснал в повечето страни членки, за които са налични данни, на фона на спада в почти всички страни през 2020 г. в сравнение с 2019 г.

Нидерландия (-3,2%) и Люксембург (-0,8%) са отчели спад на сделките с жилища през миналата година.

Ръстът на броя на сделките през 2021 г. идва след спад през 2020 г., когато мерките за COVID-19 доведоха до временно спиране на активността на имотните пазари в някои страни, припомня Евростат.

Минлата година цените на жилищата в нас нараснаха, наред с по-голямото търсене на сделки, недостига на строителни материали и покачването на цените им. Тази година, експерти в сектора очакват нормализаране и дори охлаждане на имотния пазар в България.