Сериозният растеж в секторите, свързани с туризма, както и развитието на технологиите с изкуствен интелект може да стимулират европейския пазар на търговски недвижими имоти през следващата година, докато жилищният пазар се опитва да си стъпи на краката, а пазарът на наеми продължава да расте.

Европейските инвестиции в недвижими имоти са най-малки от десетилетие насам и според много прогнози 2024 г. ще бъде годината, която ще обърне тази тенденция, не на последно място поради потенциалните намаления на основните лихвени проценти.

За да се свият разходите по заемите е важно Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Англия (BoE) да намалят референтните си лихвени проценти, пише Euronews.

Как може пазарът на имоти да се възстанови?

Повечето прогнози предвиждат, че базовата инфлация ще продължи да намалява. Очаква се двигателите на търсенето на недвижими имоти, като заетостта и потребителските разходи, да останат високи през 2024 г. в Европа.

В подобна среда секторът на недвижимите имоти би бил е близо до "връщане на здравата основа", според прогнозите на Deloitte. Според анкета на компанията в сектора "предстоящите 12 до 18 месеца се очаква да бъдат важни, защото компаниите за недвижими имоти се препозиционират".

Перспективите за жилищния пазар на Европа през 2024 г.

Изглежда, че 2024 г. обещава да бъде годината, в която достъпността ще се увеличи, инфлацията ще се охлади, заетостта ще се стабилизира и ипотеките потенциално ще поевтинеят.

Според агенцията Fitch Ratings лихвите по ипотечните кредити ще се задържат на малко по-ниски нива, отколкото през 2023 г. Увеличения могат да се наблюдават в страни със значителен брой ипотеки с променлив лихвен процент (Дания, Италия и Испания) или ипотеки с фиксирана кратки периоди, както в Обединеното кралство.

Ръстът на заплатите изпреварва инфлацията и повече хора могат да си позволят да купуват, Fitch прогнозира лек номинален ръст на цените или без промяна в шест от седемте най-големи европейски пазари.

Изключение прави Франция, където цените се очаква да паднат с между 2% и 4% през 2024 г., заради липсата на предлагане, строгите условия и защото купувачите се не могат да си позволят да купуват на фона на високи лихви по ипотечните кредити.

Според Fitch номиналните цени в Германия и Дания ще се покачат с 1%-3% и с 0%-2% в Италия и Испания.

Нидерландската мултинационална корпорация за банкови и финансови услуги ING прогнозира, че устойчивото търсене на имоти и недостатъчното предлагане повишават цените в Испания, където увеличението от 2%, коригирано спрямо инфлацията, все още представлява лек спад на цените през 2024 г., а реалните цени се очаква да се повишат през 2025 г. с 1,5%.

В Нидерландия, където силната подкрепа за купувачите за първи път може да повлияе на пазара, Fitch прогнозира цените да се повишат с 3%-5% през 2024 г.

Докато продажбите на жилища през 2022-а в ЕС се сриват, сделките през последните две години в България растат

Докато продажбите на жилища през 2022-а в ЕС се сриват, сделките през последните две години в България растат

Страната ни е в топ 5 по ръст на сделките през 2021 г. и 2021 г.

В Обединеното кралство

Fitch очаква цените на жилищата там да останат номинално непроменени през 2024 г. на фона на нарастващата достъпност, но и високите разходи за ипотечни кредити. Nationwide Building Society, и HSBC също очакват цените да останат непроменени, но най-дългогодишният месечен индекс на цените на жилищата в Обединеното кралство от Halifax прогнозира спад между -2% и -4% през 2024 г.

Ръст при наемите

Търсенето на жилищни жилища под наем се очаква да остане високо. Все повечето регулациите в Европа обаче и контрола върху наемите (поставяне на таван на цените на жилищните наеми), така и на изискванията за ESG може да повлияе на печалбите на инвеститорите.

В логистичния сектор, както и в офис сектора, търсенето на наеми се очаква да расте по-бавно, отколкото през последните пет години, според френския кредитор BNP Paribas, който залага на търговията на дребно, където отчитат категоричен ръст на наемите и стабилна доходност в най-новата им перспектива за имоти.

Най-големите рискове за европейската индустрия

Икономиката на еврозоната е изправена пред риск от рецесия и забавянето на инфлацията може да почака, заради фактори като покачващите се цени на енергията и храните на фона на геополитическо напрежение. Сред най-големите безпокойства за финансовото представяне на компаниите са киберриска, регионалната политическа нестабилност и регулаторните действия, свързани с климата. Покачващите се лихвени проценти и високата инфлация са на 4-то и 5-то място в класацията на рисковете.

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ

Цените на съществуващите жилища са в седми пореден месец на ръст

Ключът към пазара на имоти

Според проучването на Deloitte лидерите в индустрията виждат най-голямата възможност в имотите на цифровата икономика (центрове за данни) за следващите 12-18 месеца.

Консултантската компания за недвижими имоти Knight Frank откри подобни тенденции, като заяви, че се очаква локациите, движени от иновации, да бъдат най-привлекателни в настоящата несигурна среда. Проучването на Knight Frank прогнозира "стабилен ръст на предлагането на центрове за данни в Европа, с очаквано годишно увеличение от близо 11% до 2030 г., което предоставя много възможности за инвеститорите", коментира Джудит Фишер, сътрудник в Knight Frank, пред Euronews.

Най-скъпо продадените имоти в София през 2023-а на база реално сключени сделки

Най-скъпо продадените имоти в София през 2023-а на база реално сключени сделки

Кои са най-скъпите квартали на столицата?