Малкото Княжество Андора преживява най-странната жилищна криза в Европа. Малката държава, която е разположена Франция и Испания, Андора, без излаз на море и население от около 84 000 души, е известна на туристите най-вече с безмитното пазаруване и удобните ски писти. Ниските данъци на държавата я превръщат в магнит за супербогатите купувачи и наематели на жилища. Но напоследък се случва нещо необичайно - най-новата вълна от новодошли не са обичайните богаташи, а създатели на съдържание в YouTube и други звезди от социалните медии, инфлуенсъри. Това, което привлича тези хора са естествената красота на Пиренеите и липсата на престъпност. Така цените на недвижимите имоти в Андора се повишиха с над 30% от лятото на 2018 г. досега, пише Bloomerg.

Вълната от нови заселници - инфлуенсъри е само част от тъплата от по-заможни заселници, търсещи нов дом в малка държава. Това обаче може да доведе до промени в мини-държавата, като например да отклони Андора от статута й на юрисдикция с ниски данъци и добър стандарт на живот и да я превърне в данъчен рай като на Монако, с много свръхбогати жители и малко място за нови жители.

Наемите на жилища в  Берлин и Мюнхен са скочили с над 15% за година

Наемите на жилища в два от най-големите градове в Германия са сколичи с над 15% за година

Рязкото покачване на наемите е заради отказа на все повече жители да купуват имот

За да предотвратят това, властите на Андора предлагат действия, насочени към задължаване на външни лица да плащат данък върху покупките на недвижими имоти, като приходите отиват към фонд за създаване на достъпни жилища. Но има опасения, че подобни мерки могат да се окажат непродуктивни.

През по-голямата част от съществуването си Андора беше просто една отдалечена страна, но туризмът започна да се разраства в края на 20 век. Въпреки че няма летища или жп гари в границите си, повече от 8,4 милиона туристи са посетили Андора през 2022 г.

По отношение на проблема с недвижимите имоти наскоро беше приета тримесечна забрана за закупуване на имоти от чуждестранни лица. Той ще бъде заменен от закон, налагащ данък върху всички покупки на недвижими имоти от чуждестранни лица, като постъпленията ще финансират строителството на достъпни жилища под наем.

Властта планира да изиска от всички кандидати за пребиваване да положат изпит по каталонски език - официалният в държавата, в опит да насърчи мигрантите да приемат местната култура и да запазят езика.

Цените на пазара на имоти в Германия отчетоха над 20-годишен спад

Цените на най-големия пазар за инвестиции в недвижими имоти в Европа отчетоха над 20-годишен спад

Цените на жилищните имоти са надолу с 9,9% на годишна база

Но критиците изразиха загриженост, че този подход ще "превърне Андора в Монако", както каза един синдикалист пред El Pais, като насърчава богатите хора, които искат да купят имот там, да се регистрират като жители, за да избегнат новия данък.

Тези, които отговарят на условията, могат да очакват някои предимства. Най-високият данък върху доходите в Андора е 10%, а жителите не плащат данъци върху наследството или данък върху капиталовите печалби върху всеки актив, от който местно лице притежава по-малко от 25% или е притежавано повече от 10 години. Важен момент е, че андорските банки не споделят данни с никакви външни данъчни власти - предимство за всеки, който е предпазлив или не обича финансовия контрол.

И други малки европейски се опитват, с различни мерки да балансират ограниченията за новодошлите. Лихтенщайн изисква бъдещите купувачи на имоти да са живели там най-малко три години и да са получили разрешение от правителството.