Въпреки че имаше много закъснения, свързани с COVID-19, които засегнаха строителната индустрия, през 2020 г. все пак завършва с някои доста добри проекти. Изданието New atlas припомня за някои от най-добрите проекти, реализирани през тази не особено лека година.

Всеки от тях се различава по стил и тип и постижение в дизайна. В Европа има цели четири такива сгради. Ето някои от най-впечатляващите проекти за годината.

Opus

Снимка 511766

Дубай е пълен с впечатляващи сгради - включително най-високата в света - но винаги можем да сме сигурни, че архитектите Zaha Hadid Architects ще се откроят от тълпата. Opus е зашеметяващ луксозен хотел, който е под формата на стъклен куб с масивна кухина в самия му център.

Opus се издига на височина от 93 м в дубайския търговски квартал Бурдж Халифа и в него се помещават предимно хотелски площи, както и офис площи. Структурно той всъщност се състои от две кули, които са свързани с "небесен мост", подобно на хотел на Morpheus на същата архитектурна фирма.

Musée Atelier Audemars Piguet

Снимка 511767

снимка:big.dc

Проектираната от Bjarke Ingels Group (BIG) Musée Atelier Audemars Piguet е музей и търговски център, създаден за швейцарски производител на луксозни часовници. Сградата е вдъхновена от часовник има атрактивен спираловидно проектиран дизайн. Той е със зелен покрив, което го прави част от най-красивите пейзажи.

За сградата са нужни 108 стъклени панела, за изработване на всеки от които са необходими три седмици.

Eden - Heatherwick Studio

Снимка 511768

снимка:heatherwick.com

Eden на Heatherwick Studio жилищен небостъргач в Сингапур, който достига височина от 104,5 м. В него има само по един луксозен апартамент на етаж и осигурява на жителите си красива частна тераса, подобна на градина. Жилищата са проектирани така, че в тях да влиза много слънчева светлина и са обзаведени с вкус от висококачествени материали и мебели.

Anandaloy

Сградата Anandaloy е направена от кал и се намира Бангладеш. Тя беше обявена за победител във втората годишна награда на Obel, нова награда за архитектура, която има за цел "да тества границите на архитектурата и да надхвърли епохата, в която са създадени.

Сградата е с размери 253 кв. м. и е на два етажа. Първият е терапевтичен център за хора с увреждания. На горния етаж се помещава предприятие за производство на дрехи за местни жени.

The Crystal - Safdie Architects

снимка:www.safdiearchitects.com

Може би най-впечатляващият мащабен инженерен проект за годината, който от няколко години е в процес на създаване, невероятният "хоризонтален небостъргач" на Moshe Safdie най-накрая отвори за посетители в Китай.

Хоризонталният небостъргач, официално наречен Crystal, е част от по-големия проект на Raffles City Chongqing и е висок 250 м., а теглото е 12 000 тона.

С Експресният асансьор отнема малко повече от 50 секунди, за да се стигне последния етаж.

Genesis - Denizen Works

Floating_Church_Gilbert_McCarragher_001_LoRes.jpg

снимка:www.denizenworks.com

Denizen Works 'Genesis е "плаваща" църква в Лондон. Покривът й който напомня на стария VW автобус може да се повдига или спуска с помощта на хидравлична система.

Идеята е, когато се използва, покривът да се повдига, за да се увеличи максимално пространството за посетители, но когато трябва да се премести на друго място, покривът се спуска, което позволява на конструкцията да мине под мостовете по протежение на канала. Интериорният дизайн е прост, но много добре направен, с акцент върху естествената светлина.

Lakhta Center - RMJM/Gorproject

Снимка 420860

Източник: http://lakhta.center

Руският Lakhta наскоро бе обявен за небостъргач на годината за 2020 г. и е ясно защо. Издигайки се на височина от 462 м.в Санкт Петербург, проектираната от Gorproject и RMJM кула е и най-високият небостъргач в Европа, но има изненадващо красив външен вид.

Интериорът включва офис пространства, наблюдателна площадка и ресторант, предлагащ изглед към града.

McDonald's Disney World - Ross Barney Architects

Заедно с Disney World Resort във Флорида Ross Barney Architects създаде забележител "зелен ресторант" за гиганта за McDonald's.

Сградата генерира достатъчно възобновяема енергия със слънчеви панели, за да отговори на всички зелени изисквания.

One Vanderbilt

Снимка 496053

Източник: От Facebook

Небостъргачът One Vanderbilt, дело на Kohn Pedersen Fox Associates, се издига на височина от 427 м. в Манхатън, което го прави петият най-висок небостъргач в САЩ. Сградата е построена от стомана, направена от 90 процента рециклирани материали и има система за събиране на дъждовна вода, и ефективно отопление, което й помага да намали ежедневното потребление на енергия.