Когато една държава е във война - с 20% окупирана територия, 1000 км фронтова линия и всекидневни бомбардировки, очакването е нищо в нейната икономика да не върви. Оказва се, че това е погрешно схващане - поне по отношение на Украйна и нейния имотен пазар, който преживява истински бум на фона на конфликта с Русия, пише Die Welt.

Според данни от Opendatabot, през 2023 г. 404 000 недвижими имота са били продадени в Украйна - 70% ръст спрямо предходната година, в която избухна войната. Все още сме далеч от рекордната 2021 г. и нейните 631 000 сделки за недвижимости, но изглежда украинците са склонни да инвестират, въпреки несигурността, която войната носи със себе си, отбелязва германското издание.

Германия отпуска пакет за военна подкрепа на стойност 1,13 милиарда евро за Украйна

Германия отпуска пакет за военна подкрепа на стойност 1,13 милиарда евро за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц и украинският президент Володимир Зеленски подписаха споразумението за сигурност на церемония в германската столица

Кой купува?

Най-голямата група купувачи са вътрешните мигранти. Това са хора, чиито домове са били унищожени или идват от региони, които са по-близо до фронта. За тях районът на Киев и Западна Украйна е по-добре защитено място. Сред тях има и такива, които са получили компенсация от държавата за унищожената си собственост.

В Лвив имотите рязко поскъпнаха, след като много големи компании се пребазираха в региона и техните служители се наложи да си търсят жилища за покупка или наем. В Днипро пък има много избягали от окупираните територии.

Снимка 655476

Източник: GettyImages

Има и друг тип купувачи - войници и медици. За участието си в защитата на страната те получават доста високи възнаграждения, които масово инвестират в недвижимости. Това не е изненадващо с оглед нормалната за война нерадостна икономическа ситуация - а Украйна в този аспект беше зле и преди 2014 г.

Има и купувачи, които са планирали покупки още преди войната, но вече не виждат смисъл в очакването на по-добри цени, посочва пред Welt основателят на киевската консултантска компания City Development Solutions Роман Герасимчук.

Бизнесът в Украйна, чийто данъчни постъпления в бюджета скочиха над 10 пъти

Бизнесът в Украйна, чийто данъчни постъпления в бюджета скочиха над 10 пъти

Страната продължава да се бори с нелегалния хазарт

Правят впечатление със своята липса тези, които придобиват жилища с инвестиционна цел.

Какво се търси?

Т.нар хрушчовки - евтини панелни блокове от 50-те и 60-те бяха емблема на Киев и големите украински градове преди войната. Те, обаче, вече не са предпочитани. Старите, амортизирани и изначално не твърде качествено строени сгради понасят много по-тежки щети падане на отломки от ракета или дрон в сравнение с по-новите кооперации, коментира Герасимчук.

Снимка 655475

Източник: GettyImages

Освен това, мазетата на хрушчовките не се смятат за достатъчно сигурни в ролята си на убежище при въздушна атака. Изискванията за подземните гаражи в новото строителство са по-строги и те по-лесно се превръщат в бомбоубежища с вентилация, отопление и комуникации.

Складовите помещения, които преди не са били особено атрактивни, сега се търсят много, защото често купувачите са семейства, които се евакуират с цялата си покъщнина, посочват имотни експерти.

Скрап за над 200 млн. долара произведе войната Украйна

Скрап за над 200 млн. долара произведе войната Украйна

Претопяването на унищожените бойни машини може да създаде хиляди работни места, но не липсват проблеми

По отношение на самите апартаменти, вече популярни са изпълнените "до ключ" - преди войната масово сделките се правеха на равнище, сходно с българското БДС, т.е. за довършителни работи. Сега никой няма време да чака майстори, а компаниите за интериорен дизайн искат по 300-500 долара на квадратен метър.

Снимка 655474

Източник: GettyImages

Променят се и други важни параметри на жилищата. Комуникативни райони близо до летища, заводи и т.н. вече се избягват по обясними причини - това са потенциални цели за руснаците. Не се търсят и високи етажи. "Никой вече не иска панорамна гледка", отбелязва Герасимчук.