В около 1 млн. тона скрап са се превърнали унищожените до момента в Украйна руски бойни машини. Тяхното рециклиране и претопяване може да донесе приходи в размер на стотици милиони долари и да отвори хиляди работни места във воюващата страна, но има и сериозни затруднения, пише местното издание на Forbes.

Изчисленията за новопоявилите се количества отпаден метал са на украинска асоциация в сферата на вторичните суровини (УАВтормет) и се базират само на поразената руска техника. Отбраняващата се страна също има немалки загуби, така че наистина говорим за огромен ресурс.

Каква финансова помощ очаква да получи Украйна от ЕС през 2024 година

Каква финансова помощ очаква да получи Украйна от ЕС през 2024 година

Една трета от отпуснатите досега средства са за военна помощ

Металният скрап се съхранява в складове на Министерството на отбраната, полицията, Службата за сигурност и граничните власти.

Не е толкова лесно

Според украинското законодателство военните могат да продават черни метали само на предприятия от предварително одобрен на правителствено равнище списък. Ако пък има наличие на благородни метали, списъкът на потенциалните купувачи към момента се свива до две фирми.

На този фон, представител на военното ведомство коментира пред Forbes, че скрапът от черни метали в Украйна излиза по едва 170-180 евро на тон и легираната стомана изобщо не се продава - а разходите за преработка доближават 10-15% от пазарната цена.

Снимка 644675

Източник: EPA/БГНЕС

В същото време, в Полша излиза двойно по-изгодно да се изкупуват унищожени танкове. Затова и през първите 9 месеца вносът на отпадъци и скрап от черни метали от Украйна е скочил 4-кратно на годишна база до близо 147 000 тона. Това са количества, които не са от складовете на Министерството на отбраната - то няма право да изнася.

Какви ще са военните разходи на Украйна за 2024 година

Какви ще са военните разходи на Украйна за 2024 година

Покачват се спрямо тази година

Възниква обаче и друг правен проблем - за да не се налага експортно мито от 180 евро на тон, произходът на скрапа трябва да бъде украински. А какъв е случаят, например, с взривен руски танк?

Снимка 644676

Източник: EPA/БГНЕС

Остават два варианта - да се облекчи този специализиран износ или да се организира преработката на унищожената бойна техника изцяло в Украйна. Според УАВтормет това може да създаде индустрия с приходи от 200 млн. долара и 2000-2500 нови работни места.