За десет години у нас цените на жилищните имоти са нараснали с около 30%, докато цените на наемите ги гонят с под 20%. Това показват последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

През третото тримесечие на 2020 година цените на имотите у нас бележат ръст от 3,2%, след леките спадове, регистрирани в периода април. Страната ни е на четвърто място по ръст на цените на жилищата в ЕС за този период. Това е в рязък контраст с прогнозите, които някои брокери и експерти правиха в началото на годината, а именно сериозен спад на цените заради пандемията.

В почти всички държави членки се забелязват тенденции за ръст на цените през последните 10 години. Средно за ЕС жилищата са поскъпнали с 26% в периода 2010 -2020 (третото тримесечие), а наемите с близо 15%. Това показва, че страната ни се движи малко над средния ръст за общността.

И все пак в някои страни членки увеличението на цените е доста по-сериозно. В Естония например жилищата са поскъпнали с над 105% за  десетгодишния период, докато в Унгария това число е 92%. Люксембург е трето място с 90% покачване цените на имотите.

Естония води и при наемите , където ръстът е 136,6%, при Литва е 106,9% и Ирландия е трета с 62,2%.

В южната и съседка Гърция нещата стоят по съвсем друг начин според Евростат. Там е отчетен драстичен спад на цените на жилищата през последните десет години като поевтиняването е с 31%. Наемите в страната се падат с 25 на сто.

Спад на цените на жилищата от 2010 до третото тримесечие на 2020 има още и в Италия ( с 15,5%), Кипър ( 7,7%) и Испания (4,5%).

През третото тримесечие на изминалата 2020 г. най-рязко поскъпват имотите в Унгария (5,2%), Дания (4,2%) и Латвия (3,7%). При някои страни има спад в цената - Кипър (с 4,8%), Румъния (2,6%) и Италия (2,5%).

Жилищата в София са поскъпнали със 140% за 20 години

Според председателя на Националната асоциация на строителните предприемачи жилищата в София са нараснали със 140%, или 7 на сто на година, което според него е нормален ръст. Това заяви той неотдавна, цитиран от Bloomberg.tv.

"В София продължават да идват млади хора, а и да се завръщат хора от чужбина, чиято първа мисъл е да се ориентират към покупка на жилище, защото плащането на наем е по-неизгодно от вноската по ипотечен кредит. От 30 години сме в ситуация, при която търсенето изпреварва предлагането, поради което и цените на жилищата растат", отбеляза Шопов.

В нacтoящaтa cитуaция e труднo да се прoгнoза какво ще се случи нa пaзaрa нa жилищa в България през 2021 г. Според експерти в този сектор вaжнa рoля щe прoдължaвaт дa играят бaнкитe и пoвeдeниeто им при упрaвлeниe нa кризaтa и нa eвeнтуaлнoтo нaрacтвaнe нa нeoбcлужвaнитe крeдити cлeд изтичaнe нa мoрaтoриумитe. Друг фактор зa рaзвитиeтo нa пaзaрa, кoйтo трябвa дa ce cлeди е и бeзрaбoтицaтa. 

House prices and rents in EU Member States, changes between 2010 and 3rd quarter 2020