Цените на жилищата в София замръзнаха. По информация на Bulgarian Properties през първите три месеца средната цена в столицата е €1 080 кв. м при €1 085 кв. м през последното тримесечие на 2018 година.

"Това е леко отстъпление спрямо стойностите от 2018 г., но следва да се тълкува по-скоро като задържане на нивата, тъй като се дължи основно на промяна в характеристиките на закупените имоти, големия дял на новото строителство и на пренасочването на интереса към райони с по-ниски цени", казват от агенцията.

За първото тримесечие средната крайна покупна цена на жилищата в София е €90 960 при нива около €91 550 средно за 2018 г.

Снимка 419713

Нарастването на цените достигна своя пик в края на 2017 г. и началото на 2018 г. и към пролетта на миналата година видяхме, че купувачите се отдръпнаха и заеха изчаквателна позиция. Това доведе до затихване на нарастванията на цените и годината приключи с ръст под очакванията - едва 4% на годишна база, посочват оттам.

Агенцията прогнозира, че "2019 г. ще донесе дългоочакваното пазарно равновесие чрез баланс между търсене и предлагане при запазване на стабилни цени на имотите".

Обеми на продажбите

От Bulgarian Properties отчитат и увеличение на продажбите. Преди дни от Агенцията по вписванията отчетоха 5 641 имотни продажби за трите месеца от края на годината при 5 631 за същия период на 2018 г., което е ръст само с 10 броя сделки на годишна база.

Bulgarian Properties, която е специализирана в продажбите на имоти ново строителство, твърдят, че реалният обем е далеч по-голям - и расте значително.

В данните на Агенцията по вписванията не влизат закупените жилища ново строителство, които ще бъдат вписани като продажби при тяхното завършване. Според Bulgarian Properties "в предходни периоди новото строителство съставляваше 60-70% от сделките, а сега стига до 90%".

Снимка 419714
Сделките с имоти в София през първото тримесечие нарастват с ... 10 броя

Сделките с имоти в София през първото тримесечие нарастват с ... 10 броя

Пазарът в столицата официално замръзна

Ново строителство

Издадените нови разрешителни за строеж в София нараснаха с 26% през 2018 г. на годишна база. Именно увеличеното предлагане на ново строителство донесе баланс на пазара и успокои цените, тъй като успя да отговори на нарасналото търсене, смятат оттам.

Какви жилища се купуват?

Точно половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, а 42% са тристайни. За разлика от предходни тримесечия, в началото на 2019 г. имаме значително нарастване на дела на закупените тристайни жилища за сметка на намаляване на двустайните, които преди достигаха 65% от общия обем сделки.

"Отдаваме това на активността на семейства, които търсят нов дом за собствено ползване. Те са стимулирани от наличното предлагане, както и от възможностите за покупка с кредит дори и в сгради ново строителство", казват от Bulgarian Properties.

Средната площ на закупените жилища е 89 кв.м. - ръст с около 10 кв.м. спрямо последните месеци на 2018 г. именно заради увеличения дял на тристайните апартаменти.

"В рамките на очакванията ни растежът цените на имотите в София затихна и навлизаме в период на задържане на стабилни нива с леки колебания - едно плато, в което ще останем в следващите 1-2 години", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Жилищата в България поскъпват с най-бавен темп от три години насам

Жилищата в България поскъпват с най-бавен темп от три години насам

Трето поредно тримесечие на забавяне на ръста