Американският феномен за пазаруване на дребно - Black Friday, всяка година поставя много търговци в ситуация да се съревновават в предлагането на най-добрите оферти. Тази година чаканият Черен петък в края на ноември започва с примамливи оферти по-рано от всякога.

Дали обаче това означава, че комерсиалната традиция се разраства и обхваща повече дни освен последния уикенд от месеца, например утвърдилият се вече Кибер понеделник?

Физическите магазини започват да отстъпват пред интернет търговията заради бързината да се улови най-изгодното предложение.

Вижте как този ден изглежда представен с числа и  статистични данни:

Снимка 390473

Източник: iStock

Колко хора пазаруват на Черния петък?

Според проучване на National Retail Federation 174 милиона американци правят покупки независимо дали в онлайн или физически магазини. В Щатите периодът на Коледното пазаруване с големи намаления се простира от "Деня на благодарността" до Кибер понеделника и чак до първите дни на Новата година. 70 % от пазаруващите в САЩ са възрастни, а 66 милиона души избират да купуват сами. През последната година, броят на хората, извършили покупки през телефона си е рекорден. Затова, например, най-голямата търговка верига Walmart все още се опитва да примами част от трафика, като раздава безплатни бисквитки и кафе.

Колко харчат хората на този ден?

Проучване на Adobe Analytics сочи, че последната година потребителите са порахчили рекордната сума от 5 милиарда в рамките на 24 часа. Американските търговци отбелязват приходи от $7,9 милиарда от онлайн продажби на "Черния петък" и за "Деня на благодарността" през 2017 година, което е с 17,9% повече от предходната година, според доклада.

Празничният търговски период, който се счита, че е от ноември до края на декември, се очаква да обхване и още дни тази година. Попитани от NRF and Prosper Insights & Analytics, потребителите казват, че ще похарчат средно $1000,24 през последния месец и половина на настоящата година. Статистиката отчита, че в сравнение с отговорите през миналата година има ръст от 4,1 процента. Очаква се общото потребление на американците за двата последни месеца на годината да достигне 1 трилион долара.

Снимка 264426

Източник: iStock

Колко в действителност спестяват хората от Черния петък?

Със стотици оферти и милиони пазаруващи е много трудно да се изчисли дали потребителите спестяват и колко точно. Един поглед към привлекателните сделки на Target и Walmart за технологични продукти, показва, че те са с отстъпки от над $100. Въпреки че става ясно колко могат да спестят потребителите, стоките, които привидно имат намаление, са били увеличени преди това. Импулсивните покупки, например, могат да означават, че всъщност клиентите харчат доста повече, вместо да спестят. Реалните намаления през 2017 година са били доста по-малко от тези през 2016 година.

Оказва се, че Черният петък може и да не е най-доброто време да се пазарува за празниците, предупреждават от US News, тъй като цените могат да паднат още малко преди Коледа.

Снимка 210574

Източник: Wikipedia

Кога са отворени магазините по време на Черния петък?

Официално Черният петък започва на 23-ти ноември. Голяма част от магазините обаче обявяват намаленията по-рано. Walmart ще стартират онлайн търговията си в 10 вечерта на 21-ви ноември. Остава загадка обаче кога физическите магазини ще отворят врати. Повечето от тях също започват с намаленията още на Деня на благодарността. Някои търговци осигуряват повече информация от други и не може да се определи час за стартиране на всички намаления.

Колко допълнителен персонал е нужен за Черния петък?

Работодателите наемат допълнително доста хора в празничния период. Например, веригата Target за търговия на дребно ще наеме 120 000 сезонни работници, което е с 20% повече от предходната година. Погледната отстрани, тази тенденция може и да изглежда като възможност за създаване на работни места, но истината е, че наетите само за този период са много слабо платени и работят извънредно. Стигало се е и до протести от служители, които не искат да работят на този ден.

Колко хора са намерили смъртта си заради Черния петък?

Тази година приложението на Walmart ще има навигационни инструменти, които ще упътват потребителите към 8-те най-изгодни сделки в магазина. Това обаче говори за много концентриран трафик и огромни тълпи, което е опасно. Според сайта Black Friday Death Count, до момента има 10 смъртни случая и 111 наранявания на този ден в Америка. Сред тях са смъртта на служител на Walmart, който умира от паник атака през 2013 година и жертвите на стрелбата в Ню Джърси през 2016 година.