Заплатата, необходима за издръжката на един работещ у нас за декември 2021 година е 1479 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Сумата е нараснала със 130 лева в сравнение с декември 2020 година. Близо две трети от работещите в страната са с доход под заплатата за издръжка.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, цитиран от БНР, че "инфлацията върви към нови върхове през последните месеци".

По данни на синдикалната организация, 1 530 000 души или близо 66% от работещите у нас, са с осигурителен доход под заплатата за издръжка от 1479 лева.

Над посочената сума за месечна издръжка са 800 000 души или 1/3 от работещите на трудово или служебно правоотношение.

По данни на КНСБ, размерът на минималната заплата към декември миналата година е бил 44% от заплатата, необходима за издръжка.

От синдиката настояват за още едно повишение на минималната заплата от 1 юли - на 760 лева. В проектобюджета на правителството е предвидено, минималната заплата от 1 април да стане 710 лева.

40% инфлация при някои продукти: кои стоки у нас поскъпнаха най-много за 6 години?

40% инфлация при някои продукти: кои стоки у нас поскъпнаха най-много за 6 години?

Някои потребителски групи все пак поевтиняват

На годишна база хранителните стоки у нас са поскъпнали с 9,8%, като "рекордьор" е олиото, чиято цена се е повишила с 36,5%. Нарастването за година на цените на електроенергията, на газообразните и другите горива е със 17%, като за дървата за горене и въглищата то е с близо 30%.