Една от най-пестеливите нации в света губи доверието в банките си. Гражданите на Германия все по-често предпочитат да заключат парите си вкъщи вместо да ги преведат в банкова сметка, разказва WSJ.

Основната причина за зараждащата се тенденция са ниските лихви по депозитите, които местните банки дават. Към това трябва да се прибавят и онези финансови институции, които вече въведоха отрицателни лихви.

„Не ти плащат за парите в банката, а на всичкото отгоре ти вземат такси”, казва Уве Вийзе, 82-годишен пенсионер, който наскоро е изтеглил 53 000 евро и ги е прибрал в дома си.

Разбира се, както Уве, така и останалите германци, избрали дома за убежище на спестяванията си, ги държат в сейфове.

Ето защо не е никак учудващо, че най-големият производител в страната на такива Burg-Waechter KG отчита 25% ръст в продажбите на домашни сейфове през първото полугодие на годината спрямо същия период на предходната. „Значително по-голямо търсене на сейфове от индивидуални клиенти”, коментира търговският директор на компанията Дийтмар Шаке.

Конкурентите от Format Tresorbau GmbH и Hartmann Tresore AG също отбелязват двуцифрен ръст на продажбите. „Производителите на сейфове оперират на границите на техните възможности”, казва Тийс Хартман, мениджър на Hamburger Stahltresor GmbH – семейна компания за продажба на сейфове. По думите му продажбите са нараснали с 25% от 2014 година насам.

Оттогава е и решението на Европейската централна банка, когато тя реши да въведе отрицателни лихви, което събуди притесненията на потребителите, че могат да бъдат таксувани за парите си в банките.

Това засега се случва в изолирани случаи, каквито са този с малка банка в богатия район на баварското езеро „Тегернзее”, която въведе отрицателна лихва от 0.4% за всички депозити над 100 000 евро.