Валутната криза взе жертви и сред най-богатите в Турция. Лирата достигна дъно на 13 август, потъвайки 21 процента спрямо щатския долар за едва пет дни. По-слабата валута направи 13 от общо 35-те милиардера милионери, пише Forbes.

От март т.г., когато изданието публикува своя списък с милиардерите през 2018 г., 35-те турски богаташи са загубили поне $23 милиарда, основно заради срива на валутата. За годината тя загуби 45% от стойността си срещу долара.

Сред 13-те, които вече не са милиардери в долари, е Али Агаоглу, който се занимава с недвижими имоти и е познат като "Турския Тръмп", както и Мустафа Латиф Топбас - един от приятелите на президента Ердоган и собственик на BIM, най-голямата верига за търговия на дребно от типа дискаунтъри. Двамата са с общо $540 милиона по-бедни, отколкото в началото на март, изчислява Forbes.

Доларът спада. Турската лира продължава да се възстановява

Доларът спада. Турската лира продължава да се възстановява

Анализатори смятат, че турската валута е подценена

От останалите 22 милиардера, осем са загубили поне по един милиард. Най-много от богатството си загуби строителният предприемач Ерман Иличак - $1,5 милиарда и сега притежава "едва" $2,5 милиарда.

Севим Асел, която бе най-богатата жена в Турция и дължи богатството си на най-големия конгломерат в страната - Koc Holding, е по-бедна с $1,4 милиарда.

Най-богатият турчин - Мурат Юлкер, който контролира 320 хранителни бранда, също се е разделил с $1,4 милиарда.

Катар "подава ръка" на Турция с 15 милиарда долара инвестиции

Катар "подава ръка" на Турция с 15 милиарда долара инвестиции

Средстават ще бъдат насочени към банките и финансовия пазар