В началото на валутната търговия в четвъртък доларът се понижава спрямо еврото и остава стабилен по отношение на йената.

Турската лира продължава постепенно да се възстановява. Но в същото време националните валута на много други развиваща се страни - т.нар. emerging markets. не спират да отслабват.

Турция опитва да спре банките да залагат срещу лирата

Турция опитва да спре банките да залагат срещу лирата

За да подпомогне валутата

Новината за това, че делегация от търговското министерство на Китай ще посети САЩ в края на август стана фактор, оказващ натиск върху американската валута.

Днес сутринта еврото се търгува в диапазона около $1,1386 при ниво $1,1345 в края на вчерашната сесия.

Общата валута се разменя срещу японската при курс 125,64 йени за евро в сравнение с 126,23 йени в края на търговията вчера.

Курсът на долара към японската валута е 110,82 йени за долар при 111,74 йени в сряда.

Най-лошото за Турция още не е отминало

Най-лошото за Турция още не е отминало

Изпадането на страната в рецесия и необходимостта от помощ от МВФ не са изключени, смята експерт

Стойността на турската валута днес сутринта е около 5,85 лири за долар, при курс 5,95 лири в края на вчерашната търговия. Спрямо общата валута курсът на турските пари днес е 6,66 лири за едно евро в сравнение с 6,75 лири в сряда.

Редица анализатори твърдят, че турската лира в момента е "препродадена" - тоест спекулативно подценена. Например от Институт за международни финанси (IIF) смятат за справедлив курс на лирата в момента 5 - 5,5 лири за долар, изхождайки от размера на дефицита по текущия платежен баланс на Турция.