Искате да посетите най-горещите туристически дестинации за 2018 година? Значи ще трябва да се ориентирате далеч от сърцето на Европа, защото номер 1 такава за последните 12 месеца е Израел и по-конкретно Йерусалим. Други две от най-атрактивните места са Япония и Индия, показват данни на Euromonitor International, цитирани от Bloomberg.

Според прогнозите туристите в глобален мащаб ще са с 5% повече в сравнение с предходната година, а пътуванията ще достигнат 1,4 милиарда, показва докладът на лондонската компания Top 100 City Destinations.

Йерусалим е на първо място по растеж на туризма за 2018 година, като до края на декември се очаква посетителите да достигнат 4,8 милиона души или с 38% повече в сравнение с предходната, когато ръстът беше от 32%.

Снимка 393238

Източник: Bloomberg

Що се отнася до Япония и Индия, интересът към тях продължава да расте. Сред най-желаните места в първата са градовете Осака и Чиба, които отчитат среден годишен растеж от съответно 43 и 35 на сто за периода между 2012 и 2017 година.

В Индия най-бърз е той в Делхи и Мумбай. В Европа най-голям ръст има на интереса към Порто.

От друга страна обаче традиционни туристически дестинации в Близкия Изток и Африка не се представят толкова добре, колкото биха могли, основно заради риска от терористични атаки и в резултат пониженото търсене. Основно това се отнася за държави като Египет и Тунис.

Все пак най-много посетители са минали през Хонконг през 2018 година - над 29,8 милиона души. Сред топ 10 на най-посещаваните дестинации са съответно Банкок, Лондон, Сингапур, Макао, Париж, Дубай, Ню Йорк, Куала Лампур и Шънджъ.

Снимка 393237

Източник: Bloomberg