Надали звучи учудващо, че най-много милиардери живеят в най-голямата икономика в света – САЩ. Според доклад на Института за международна икономика “Петерсън” 30% от супербогаташите са граждани на Щатите.

В своето проучване експертите се опитват да дадат по-голяма яснота по въпроса как тези хора са натрупали огромното си състояние. В САЩ най-много от тях – 32,1%, са станали милиардери след като са започнали свой бизнес, а близо за 29% от тях богатството е наследено.

На второ място по броя на тези хора се нарежда втората по големина икономика в света – Китай.

Тя е дом на 9,2% от милиардерите, които подобно на американците са спечелили най-много от собствен бизнес. Значителна част от тях са направили много пари и благодарение на постове в ръководството на водещи компании.

За друга силна азиатска икономика – южнокорейската, е характерно, че супербогаташите са станали такива от наследство. Цели 74,1% от тях са получили милиардите от семействата си.

По този показател обаче Дания изпреварва Северна Корея, като там 83,3 на сто супербогаташите са такива заради огромното си наследство.

В най-голямата европейска икономика – Германия, живеят 5,1% от милиардерите в света. Страната е с най-големия дял от всички на Стария континент.

Русия е дом на 6,7% от супербогаташите. Най-голямата част от тях са придобили милиардите си по политическа линия.

От платформата HowMuch са отразили данните от  доклада на карта. Ето какво още показват изчисленията: