Загубите на Илон Мъск за 2022 г. надхвърлиха 100 милиарда долара, след като акциите на Tesla паднаха до най-ниското ниво от две години.

Съоснователят на Tesla все още е най-богатият човек в света със състояние от 169,8 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, дори след като нетното му богатство намаля с 8,6 милиарда долара в понеделник.

Равносметката за Мъск е, че е назад със 100,5 милиарда долара тази година, след като достигна връх от 340 милиарда долара преди малко повече от година.

За по-голямата част от неговото състояние е виновна Tesla. Компанията в момента се справя с нарастващите ограничения, свързани с Covid, в Китай, който е най-големият й пазар извън САЩ.

Компанията наскоро обяви изтегляне на над 300 000 автомобила поради дефектни задни светлини. Освен това се налага да се справя с предизвикателствата по веригата за доставки и рязко нарастващите разходи за суровини.

Акциите на Tesla са надолу с 6,8% до 167,87 по време на търговията в Ню Йорк в понеделник - най-ниското ниво от ноември 2020 г. са паднали с 52% тази година. Това се сравнява с 29% спад на технологичния индекс Nasdaq 100.

Мъск сега е е зает с Twitter, който придоби миналия месец за 44 милиарда долара. Компанията е загубила около 60% от работната си сила, откакто Мъск пое управлението. Инвеститорите се питат дали милиардерът не се разпръсква твърде много сред различните начинания.