Свръх богатото население на Нова Зеландия ще нарасне с повече от 50% през следващите пет години. Броят на милионерите в страната се увеличи с една трета през последните пет години, но ще нарасне значително през следващите пет, а броят на най-богатите - тези с над 30 милиона долара богатство, ще се увеличи с 52% за същия период от време. Това показва доклад на консултантска агенция за недвижими имоти Knight Frank.

Нещо, което вероятно допринася за повечето жители-милионери в Нова Зеландия, е фактът, че новозеландският паспорт се класира като третият най-влиятелен на света, имайки предвид броя на страните, които могат да се посещават от притежателите му без да са необходими визи.

Тези, които са имали късмета да получат местожителство, сега се наслаждават на живот без ограниченията, които още са факт в много държави. Баровете, ресторантите и концертните зали са отворени от септември насам, с малки изключения.

Друг привлекателен факт за богаташите е наличието на много селски и крайбрежни имоти в Нова Зеландия. Приблизително една четвърт от най-богатите в страната имат планове да си купят нова къща тази година, според доклада на Knight Frank Wealth. 56% от тях казват, че търсят жилище в курорт или крайбрежен район. Малко по-малко от половината (47%) заявяват, че търсят къща в селски район.

Голямото търсене обаче покачва и цените на имотите. Средните цени на жилищата в  най-големия град на Нова Зеландия Окланд, се повишиха с 18%на годишна база, според Knight Frank, а това не се харесва особено на на местните жители. Бързо растящите цени на жилищата се превърнаха и в предизборен проблем миналата година, тъй като за първи път купувачите се озоваха извън пазара. Централната банка на Нова Зеландия заяви, че ще въведе ограничения за ипотечно кредитиране от следващия месец.

Международните купувачи също срещат пречки при покупката на втори дом в Нова Зеландия. Освен ако не са граждани или пребиваващи в страната, чуждестранните купувачи се нуждаят от одобрение, което може да отнеме седмици или дори месеци.

Нова Зеландия обаче не е единствената страна, която е привлякла заможни жители по време на пандемията. В Китай също отпаднаха повечето ограничения, въведени заради коронавируса. Броят на богаташите с богатство от поне 30 милиона долара в Китай е нараснал с 16% през миналата година и се очаква в страната да пребивават още 32 000 богаташи до 2025 г.Според доклада на Knight Frank 2025 г, броят на богаташите с над 30 милиона долара в Азия ще се увеличи с 39%.

Прогнозите на агенцията сочат, че Азия ще бъде дом на почти една четвърт от всички богаташи в този сегмент на планетата. "Регионът вече е дом на повече милиардери от всеки друг", казва Лиъм Бейли, глобален ръководител на научните изследвания в консултантска агенция за недвижими имоти.