Докато много американци са изправени пред сериозни финансови затруднения в резултат на епидмията от коронавирус, засегнала тежко най-голямата икономика в света, милиардерите в страната отчитат ръст на нетното си богатство за първите два месеца от нея. Това показва ново проучване.

Според данните на мозъчния тръст Americans for Tax Fairness и Institute for Policy Studies от 19 март насам общо активите на американците с над 1 милиард долара в сметката са се увеличили с 434 милиарда долара, съобщава Business Insider.

Данните на Forbes показват, че общо 623-ма милиардери живеят в Щатите, включително едни от най-заможните хора в света - Джеф Безос, Бил, Гейтс, Уорън Бъфет и Марк Зукърбърг.

Те четиримата заедно с основателя на Oracle Лари Елисън са отчели 19% ръст на нетното си състояние. В стойностно изражение това са 75,5 милиарда долара.

Общо всички над 600 милиардери в Щатите са отчели увеличение на богатството си от 2,948 трилиона долара до 3,382 милиарда долара за последните два месеца.

Данните от този доклад идват на фона на рекорден брой на хората в САЩ, подали молба за обезщетение за безработица. Според данните към сряда подадените документи са достигнали 2,4 милиона броя в рамките на една седмица до близо 39 милиона от началото на епидемията.