Днес в БСК се проведе Общо събрание на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), която обединява национално представителните работодателски организации АИКБ, БСК, БТПП, БСЧП „Възраждане" и ССИ.

Участниците в събранието одобриха отчета за дейността на организацията през 2011 г., и приеха основните насоки за работа през 2012 година.

Сред основните приоритети на работодателските организации са:


• Промени в бизнес средата и регулаторните режими;

•Реформи в образованието, социалното осигуряване, здравеопазването, либерализиране на трудовото законодателство и политики за по-гъвкав пазар на труда, водещи до обрат в заетостта;

• Участие в подготовката на Националната програма за развитие 2014-2020 г. и националния стратегически документ, рамкиращ разходването на средствата от европейските фондове за същия период;

• Мерки за подобряване на контрола върху ефективността и ефикасността на публичните финанси.

По време на пресконференцията представителите на работодателските организации декларираха, че и занапред членовете на АОБР ще отстояват консолидирани позиции, при спазване на принципите на политическа необвързаност и пълноценно сътрудничество с органите на изпълнителната и законодателната власти, както и с представителните организации на работниците и служителите.

Лидерите на бизнес организациите поставиха акцент още върху необходимостта от ускорено изграждане на електронно правителство, подобряване качеството на работната сила по линия на реформи в образователната система и привличане на младите хора на пазара на труда, ефективен контрол за изпълнението на антикризисните мерки от 2010 г. и усъвършенстване на системата на социалния диалог в страната, на база международно утвърдените принципи и практика.