Ще глобяват работници без трудов договор, реши Народното събрание. Това е записано в Кодекса на труда, който депутатите приеха на второ четене, съобщава news.bg.

Който предоставя работната си сила без сключен трудов договор, се наказва с глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от съответната икономическа дейност и професия, пише в Кодекса на труда.

Платената глоба се превежда във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса по ред, определен от министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите.

За нарушение, което бъде отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 50 до 100 лв.

Левицата поиска да разбере какъв фискален ефект очаква мнозинството от тази мярка.
Това, че ще глобявате работника, няма да реши проблема. Абсурдно е това предложение, категоричен беше Михаил Миков. Е, защо да наказваме работника, че работи без трудов договор, след като работодателят го е допуснал, изтъкна социалистът. Това е абсурдно предложение, още по-абсурдно ще е прилагането му, смята Миков.

Вместо да спрат сивата икономика, управляващите ликвидират каквато и да е икономика коментира и червената депутатка Мая Манолова. Тя попита кое точно налага промените - дали защото Инспекцията по труда не си върши работата, или идеята е максимален брой контролни органи да установяват едни и същи нарушения, да налагат паралелни санкции, с което да се увеличава натискът върху и без това изнемогващия бизнес.

Започвам да се удивлявам, че народни представители продължават да агитират за това как работниците да не спазват своите права, коментира пък Вяра Петрова от ГЕРБ.
"Даже и по сега действащ член от Кодекса на труда работниците носят отговорност. Не можем да приемаме, че за първи път се въвежда отговорност на работниците", припомни тя.
„Предлагаме дисциплинираща и превантивна мярка в този двустранен процес", каза още Вяра Петрова.

Според нея не са малко случаите, в които и самите работници не искат да се сключва с тях трудов договор.