Представителна делегация от провинция Гуангдонг, Китай посети днес Българската търговско-промишлена палата. Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна със Зу Зенхонг, председател на Асоциацията за международно приятелство на Гуангдонг, Чен Дан, председател на Федерацията на търговските палати на Гуангдонг, както и с фирми от провинцията, съобщиха от пресцентъра на палатата.

Председателят на БТПП представи преимуществата на икономическата среда в България, благоприятна за инвестиции - ниски данъци, политика за насърчаване на износа, определяне на приоритетни сектори и региони с редица изгодни условия за инвеститорите.

Г-н Зенхонг представи бизнесмените, посещаващи за пръв път БТПП и изрази тяхната готовност за сътрудничество в областите: селско стопанство, рибарство и рибни култури, хартиена промишленост, недвижими имоти, информационни технологии, управление на международни финанси, обучение и др.

Федерацията на търговските палати на Гуандонг е сред най-големите бизнес организации в региона с над 170 000 члена. Тя обединява около 300 браншови организации.

Самата провинция Гуангдонг е най-голямата в Китай, известна е като южната врата на страната. От нея е започнала преди около 30 год. Икономическата реформа в Китай. За 37 години средния годишен растеж на икономиката е 13,7%. БВП на провинцията изпреварва този на Хонконг и Сингапур и скоро ще достигне нивата на БВП в Тайван.

Икономическата реформа, на която разчита Китай се основава на две неща - стимулиране на вътрешен икономически растеж и стимулиране на инвестициите зад граница. Гостите подчертаха, че Балканският регион и страните, които обхваща, са нов пазар за тях и оценяват големия потенциал за работа с местни партньори, поради добрия бизнес климат и приятната околна среда и природа.

Като резултат от срещата председателят на БТПП и председателят на
Федерацията на търговските палати на Гуангдонг подписаха меморандум за разбирателство. Първата стъпка за реализирането на заложените в него области за сътрудничество ще бъде посещение на български фирми и предприемачи в провинция Гуангдонг още през тази година.