От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) изразиха своето недоволство от приетата от Европейския парламент Директива за правата на потребителите и смятат, че ще има ограничени ползи на висока цена.

Това е и позицията на Европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ). От там считат, че приетият от Европейския парламент текст на Директивата за правата на потребителите ще бъде пагубен за милиони малки и средни предприятия в Европа, тъй като ще породи несигурност и големи диспропорции в административните разходи, а получената в замяна полза за потребителите ще е минимална или никаква.

Новото европейско законодателство ще даде възможност на потребителите да върнат закупен в интернет продукт в рамките на две седмици след като са получили покупката, като същевременно ще задължи онлайн търговците да дават на клиентите подробна и точна информация за крайната цена, поръчаните продукти и контактите за връзка с търговеца.

Това са едни от най-съществените придобивки в рамките на постигнатия компромис между ЕП и Съвета при преразглеждането на директивата за правата на потребителите.

Досегашните правила на ЕС за защита на потребителите бяха от времето преди "дигиталната революция", поради което слабо обхващаха защитата на потребителите при онлайн покупки.