Пускането на дългоочакваната операционна система Windows Vista на Microsoft Corp. ще доведе до създаването на 100 000 нови работни места в шест европейски държави през следващата година, сочи изследване, цитирано от Reuters.

Изследването е проведено от фирмата за проучвания IDC по поръчка на Microsoft. Според него Windows Vista ще бъде инсталирана на над 30 милиона персонални компютъра в Дания, Франция, Германия, Полша, Испания и Великобритания през първата година на доставки.

Проучването идва седмица, след като най-големият софтуерен производител в света обяви, че ще забави пускането на Windows Vista в Европа заради антитръстовите изисквания в региона. Vista трябва да бъде пусната за потребителите в началото на 2007г.

Шестте държави от изследването заемат 65% от всички разходи за технологии в икономическата зона на ЕС, която включва ЕС и Хърватска, Норвегия и Швейцария.

Според проучването, срещу всяко евро, което печели Vista в региона, другите компании, като производители на персонални компютри, търговци на дребно и продавачи на софтуер, ще печелят над 13 евро.

През първата година на появяването си на пазара, Vista ще бъде инсталирана на над 100 млн. компютри в целия свят, обявяват от IDC.